İznik’te Kurulacak RES İçin Binlerce Ağaç Kesilecek…

0

Günümüzün en önemli sorunlarının başında enerji kaynaklarının hızla tükenmesi geliyor. Ülkeler, bu sorunu aşabilmek için alternatif, temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları arıyor. Bunların başında da güneş ve rüzgar geliyor. Birçok ülke Rüzgar Enerji Santrali ile temiz enerji üretiyor. Bu santraller ülkemizde de hızla yaygınlaşırken, beraberinde bazı sorunları da getiriyor. Bunun en son örneği İznik’te yaşanacak. İznik’in dağ köylerinde kurulması planlanan Rüzgar Enerji Santrali (RES) için onbinlerce ağaç kesilecek.

Özel Bir şirket Sakarya, Bilecik ve İzmit ve İznik’te 130 RES kurmak için harekete geçti. İlk projede bu santrallerden sadece 5 tanesi İznik’te bulunuyordu. Ancak, diğer illerden gelen tepkiler üzerine proje değişti ve 53 santralden 30’unun İznik’in Hacıosman, Gürmüzlü, Çandarlı, Tacir, Sarısu, Kırıntı ve Kutluca köylerine yapılması kararlaştırıldı. Firma ÇED Gerekli Değil raporu da aldı.

KÖYLÜ İSYANDA…

Son senelerde İznik’in ekolojik turizm merkezi haline gelen köylerde yaşayan vatamdaşlar vahşi orman niteliğini koruyan ve içerisinde yüzlerce tür canlıyı barındıran doğanın kısa süre içerisinde şantiye alanına dönmesinin buradaki doğal hayatı ve binlerce canlıyı etkileyeceğini belirterek bu bölgelerin cazibesini yitireceğini belirttiler.

Santrallerin çevreci olduğunu ancak yer seçiminin yanlış olduğunu söyleyen köylüler, projenin 3 kez değiştiğine dikkat çekerek kurulacak santrallerden sadece 5 tanesi bu bölgeye kurulacaktı fakat Sakarya, Bilecik ve İzmit kurulmak istenen santrallere halkın büyük tepkisi nedeni ile projenin değiştirildiğini, Adapazarı ve Bilecik’te bulunan istasyonların iptal edilerek İznik’e kaydırıldığını anlattılar. İznik’e kurulacak 30 santralin ise buradaki doğal hayatın ve ormanın yok olması anlamına geldiğini belirttiler.

İznik’e 30, Gölcük’e 23 olarak projenin son halini aldığını söyleyen vatandaşlar, temiz enerji üretilmek adına diye bütün ormanın yok olacağını vurguladılar. RES’lerin kurulacağı bölgelere giden orman yollarının bu malzemelerin ve araçların geçmesi için uygun olmadığını, bu nedenle 50 metre genişliğe çıkartılacak şekilde genişletileceğini belirten yöre halkı, açılacak yollar ile ormanın tamamen yok olacağına dikkat çekerek elimiz kolumuz bağlı buna göz yumamayız dediler.

Leave A Reply

Your email address will not be published.