Bazilika’dan Hazine Çıktı..

0

2014 yılın da Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin “Tarihi Kültürel Mirası Tespit ve Havadan Fotoğraflama Çalışmaları” sırasında İznik gölünün 20 metre açığında keşfedilen sualtında ki tarihi Bazilika’dan para çıktı.

Büyükşehir Belediyesinin “Tarihi Kültürel Mirası Tespit ve Havadan Fotoğraflama Çalışmaları” sırasında ortaya çıkarılan bazilikadaki kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığının izni, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve İznik Belediyesinin desteğiyle Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülüyor. İznik Müze Müdürlüğü denetiminde gerçekleşen bilimsel çalışmalar sırasında dalgıçlar tarafından sualtında ki bazilika zemininde 40 adet bronz sikke buldu.

HANGİ DÖNEME AİT OLDUĞU BELİRLENECEK

Uzmanlar, sualtından çıkarılan sikkelerin deforme oldukları için net olarak hangi döneme ait olduklarını belirleyemediklerini tahminen M.S. 3’üncü ile M.S. 16’ncı yüzyıllara ait olabilecekleri ifade ettiler. Üzerlerindeki kabartmaların zaman aşımı nedeniyle silinme noktasına geldiği görülen sikkelerin, yapılacak bilimsel incelemeler sonrasında hangi dönem ve imparatorluğa ait olduğu saptanacağı kaydedildi.

“İNCİL BAZİLİKA’DA 4’E İNDİRİLDİ”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bazilikanın bulunmasının dünyada büyük bir heyecan yarattığını ve burasının bir sualtı müzesi haline dönüştürülmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Altepe, “Vatikan’da yapılan son incelemelerde İncil’in 4’e indirildiği toplantının göl kıyısında yapıldığına dair belgelere ulaşıldı. Toplantının yapıldığı yerin Bazilika olduğu üzerinde duruluyor. Eğer bu kesinleşirse Bursa turizmine çok büyük değer katacaktır.” diye konuştu..

ÇALIŞMALAR DURDU

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Bazilika için 2015 yılında ki çalışma izni Aralık ayında son buldu. Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü sualtı arkeoloji ekibi, 2016 yılı çalışma izninin çıkmasını bekliyor. İznin çıkmasıyla birlikte bilimsel çalışmalar kaldığı yerden devam edecek.

Leave A Reply

Your email address will not be published.