GÖLDEKİ YÜKSELME YETERLİ SEVİYEYE BİR TÜRLÜ ULAŞMIYOR !

0

Türkiye’nin 5. Marmara bölgesinin ise en büyük gölü olan ve son yıllarda kuraklık başta olmak üzere bir çok sebebe bağlı  hızla çekilmesi ile sık sık gündeme gelen İznik gölünde yağışlı geçen bahar ayları sonrasında azda olsa yükselme gözlendi. Yağışların ardından neredeyse tamamı karada kalan İznik sahilindeki iskelenin ise büyük bir bölümü yeniden suya gömüldü. Ancak uzmanlara göre bu yükselme yeterli değil.

 

Orhangazi ve İznik sınırları içinde yer alan  gerek tarım gerekse turizm ve tarih açısından bölgede  çok önemli bir yeri olan İznik gölünde son yıllarda başlayan çekilme 2022 yılı sonu itibariyle  tavan yapmıştı ve çeşitli sebeplerden dolayı da  İznik Gölü’nde  korkulur seviyede çekilme meydana gelmişti. Şüphesiz bu çekilmenin en büyük nedeni ise uzmanlara göre yağış yetersizliği olarak gösterilse de bölge halkı tarafından çekilmenin asıl sebebi bilinçsiz kullanım ve fabrikaların suyu çekmesi olarak nitelendirildi.

 

İznik gölünde ki hızlı çekilme geçtiğimiz aylarda korkutucu boyutlara ulaşmış, Özellikle Orhangazi sınırlarından eksilmenin açık bir şekilde takip edildiği İznik gölünün bazı bölgelerinde çekilmenin boyutu 200 metreyi bulmuştu.

 

Yağışlar İznik Gölüne Yeterince Yaramadı

 

Kar yağışlarının yeteri seviyede olmadığı Marmara bölgesinin tamamında kuraklık baş göstermeye başlarken, son 2 ayda yaşanan yağışlar yüzleri güldürdü ve Bursa’da bulunan birçok barajın seviyelerinde ciddi anlamda artış görüldü. Ancak aynı yağışların yaşandığı İznik gölü kıyıdan sadece 4-5 metre kadar yükseldiği görüldü.

 

Tedbirler Acilen Alınmalı

 

Her ne kadar İznik gölünde yaşanan çekilmenin en büyük sebebi kuraklığa bağlı buharlaşma ve yağış yetersizliği olarak görülse de, İznik gölünün çevresinde yapılan vahşi sulama ile kamuoyunda sık sık dillendirilen fabrikaların gölden su çekmesi yine çekilmeye büyük ölçüde katkıda bulunduğu tartışmaları sürüyor. Uzmanlara göre ise İznik gölünde yaşanan çekilmenin önümüzdeki aylarda daha da artması öngörülürken, yetkililerin çekilmeye sebep olan tüm sebepler konusunda çalışmalar yapması gerektiği bildirildi.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.