GÖÇEBE OYUNLARI VE İZNİK

0

İznik Gölü’nün kıyısında “Gelenekten Geleceğe Bir’iz!” sloganıyla organize edilen oyunlarda 4 gün boyunca 13 branşta 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcu mücadele etti. 4. Dünya Göçebe Oyunları’nda, geçmişten günümüze uzanan farklı geleneksel sporlar sergilendi. Özel oluşturulan spor alanları çeşitli ve renkli müsabakalara ev sahipliği yapıldı. Özellikle atlı oyunlar, ulusal güreşler, geleneksel okçuluk dallarında müsabakaların yer alan etkinlikte, 40’dan fazla geleneksel spor dalında etkinlikler gerçekleştirildi. Ayrıca ülkeler renkli gösterilerini sergilerken, geleneksel oba kültürü yaşatıldı. Dünya mutfaklarından çeşitli lezzetlere ev sahipliği yapan gastronomi etkinliğinde ise 20 ülkenin mutfağı, kendi ülkelerini temsilen en iyi aşçılar tarafından tanıtıldı. Etkinlikler çerçevesinde el sanatları, sergi ve atölyeleri de oldu. 7’den 70’e herkesin katılım sağladığı etkinlik alanında aynı zamanda 4. Dünya Göçebe Oyunları maskotu da yer aldı. “Ötüken” adı verilen yavru kurt, oyunlar boyunca sahada yer aldı.

Organizasyonda 13’ü yarışma, 30’a yakını da gösteri olmak üzere yaklaşık 40 geleneksel spor dalında etkinlikle düzenlendi. Ayrıca kültürel, sanatsal, geleneksel sporlar, gastronomi, el sanatları ve çocuk oyunları, misafirlerle buluştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan organizasyon, 4 günde yaklaşık 1 milyon yerli ve yabancı misafiri ağırladı. 13 branşta 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcunun katıldığı 4’üncü Dünya Göçebe Oyunları’nın 4’üncü ve son günü alış güreşi, kapışmalı aba güreşi ve atlı okçuluk yarışlarıyla başladı.
Yüzlerce sporcu galip gelebilmek için birbirleriyle kıyasıya mücadele etti. Oyunları izlemeye gelen sporseverler ise heyecanlı anlar yaşadı. Geleneksel sporların gününde kökpar-kökbörü, Kazak Güreşi, Tatar Güreşi, Pehlivan Güreşi ve Büyük Güreş müsabakaları yapıldı.

Yerli ve yabancı yüz binlerce katılımcının ziyaret ettiği etkinlik alanı tıklım tıklım doldu taştı. Dünya Göçebe Oyunları’nda Türkiye 23 madalya ile birinci olurken Kırgızistan 11 madalya ile ikinci oldu. İranlı sporcular 5 madalya ile 3. olurken onları 4’er madalya ile Özbekistan ve Moğolistan takip etti.

Azerbaycan ve Kazakistan’dan gelen sporcular ise 3’er madalya kazanırken Türkmenistan, Gagavuzya, Gürcistan, Moldova, Kanada, Macaristan ve Slovakya’dan katılan sporcular 1’er madalya kazandı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, törende yaptığı konuşmada, Göçebe Oyunları’nı bu yıl farklı bir noktaya taşıdıklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Bu geleneksel oyunların bundan sonra daha güçlü bir ivmeyle daha güçlü bir şekilde ilerleyeceğini gösterdik. İnşallah bundan sonra daha güçlü bir şekilde ‘bir’ olarak devam edeceğimizi özellikle belirtiyorum.” Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ise şu sözleri kullandı:”Geleneksel sporların arkasında diğer alışılagelmiş spor endüstrisinin arkasındaki sponsor desteği henüz yok. Onun için işte halkımızın bu kadar teveccühüne ulaşan, kendi kültürümüzü desteklemekte öncü olan bu kurumlarımız için ayrıca bir alkış istiyorum diye açıklamada bulundu. 5. Dünya Göçebe Oyunları’nı düzenleyecek Kazakistan’a devir teslim töreni yapıldı. Protokol konuşmalarının ardından Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, bir sonraki oyunları düzenleyecek Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Dauren Abayev’e içinde su bulunan çini işlemeli ibrik verdi.

Bakan Kasapoğlu’nun verdiği ibriği, sahneye oyunların maskotu olan yavru kurt “Ötüken” getirdi.

 

Kapanış seremonisinde dans koreografileri, Karabağ atlarının heyecanlandıran gösterisi ile Türkiye, Kırgızistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Özbekistan’dan vokal ve koreografi performansları büyük beğeni topladı.

Solist Çiğdem Gürdal’ın “Bayrak” şarkısını seslendirdiği bölüm, protokol üyeleri ve vatandaşlar tarafından büyük alkış aldı. Tören, gösteriye katkı veren tüm solist ve dansçıların katılımıyla söylenen “Türk Elleri” şarkısıyla kapandı.

 

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.