GENÇLİK VE MADDE BAĞIMLILIĞI

0

Gençlerin özellikle ergenlik döneminde meraklı, kanı kaynayan ve dışa dönük bir yapıya sahip olduklarını söyleyebiliriz. Ergenlik dönemleri en tehlikeli yaşlar olarak bilinmek ile birlikte tehlikelere de en açık oldukları dönemlerden bir tanesidir.

Ergenlik yaşlarında özenmelerinden ve olumsuz örneklerden etkilendikleri bir dönemden geçtiklerini ve genel olarak madde bağımlılıklarına yöneldikleri göz ardı edilmemesi gerekiyor. Bu yönelim sadece ailelerin alabilecekleri önlemler haricinde toplum ve biz bireyler olarak hepimizin sorumlukları vardır. Medyanın bağımlılıkları olan ünlü isimleri bu kimlikleriyle ön plana çıkarmasının gençlerimiz üzerinde özenti olarak olumsuz etkisi çok daha fazladır. Bunun gibi medya da yer alan haberlere Rtük caydırıcı olmak kaydı ile idari para cezası uygulamasında son derece fayda vardır.

Yerel yönetim kendi alanlarında sivil toplum kuruluşları,  emniyet teşkilatı ve bu konu ile alakalı uzman kadro ile belirli zamanlar içerisinde seminerler düzenleyerek bu tür madde bağımlılığı gibi konuları gündem de tutmaya biraz daha özen gösterebilirse hem gençlerimizin bağımlı olma oranı hem de halkımızın bu tür konulara karşı daha da bilinçleneceğine inanıyorum.

Küçük yaştan itibaren büyüklerden görerek ve özenerek bağımlı olan gençlerimize yerel yönetim bu tür seminerler sayesinde ne tür tehlike ve sağlık sorunları ile karşılaşabileceklerini en iyi şekilde anlatmalarında fayda olduğunun kanaatindeyim sevgili okuyucularım. Genellikle bonzai gibi ucuz ve el altından kolayca ulaşabildikleri maddeler gençlerimizi psikolojik ve sağlık sorunları gibi sorunlarla baş başa bırakmaktadır.

Özellikle 15 yaş kesimi bu tür maddelere arkadaş ortamı sayesinde daha da kolay ulaşabildikleri acı ama bilinen bir gerçektir. Kötü bir arkadaş ortamındaysanız şayet ve hiç içmemişseniz ilk olarak alıştırma amacı ile şöyle başlar, Bir kereden bir şey olmaz bahanesi ve para karşılığı olmadan verdiği için genellikle küçük yaştaki gençlerimizi her zaman ikna eden bir taktik olmuştur. Genel olarak Bursa ve İznik te gençlerimizin madde kullanma oranı diğer şehirlere göre çok daha fazladır. Aileler olarak gençlere  daha çok dikkat etmeli ve arkadaş ortamını büyük özen ve titizlikle takip etmemizde fayda vardır. Günümüzde çocukları ve gençleri en çok tehdit eden konu madde bağımlılıklarıdır.

Yapılan araştırmaların ortaya çıkarmış olduğu rakamlar maalesef ki çok çarpıcı sonuçlar içeriyor. Bu sonuçlara göre durumun ne derece ciddiye alınması gerektiği ve acil olarak önlem almak konusunda hızlı ve çözüm odaklı davranmamız gerektiğini ortaya koyuyor. Bu amaçla kurulan AMATEM gibi bazı merkezlerin daha da çok yaygın hale getirilmesi son derece önemli konulardan bir tanesi olup, mümkünse madde bağımlılığı ciddi artış gösteren ilçelerimize de kurulması gerekmektedir.   Bir kereden bir şey olmaz demeden önce iyice düşünmeli ve emin adımlar atmanız dileklerim ile görüşmek üzere.

Leave A Reply

Your email address will not be published.