Çiftçinin ruhuna El Fatiha…

0

Tarlada kilosu 2-3 TL olan Brüksel lahanasının marketteki kilo fiyatı 18-20 TL aralığında. Fiyat adaletsizliğine bırakın üreticileri tüccar bile isyan etti.

 

“Çiftçi zaten batmış, pazarcı esnafı günah keçisi, marketçiye dokunan yok” diyen tüccar Yusuf Ermiş, “Bu kadar yüksek fiyatla ben dahi satamıyorum. Tüccar da battı.” diyerek, hep birlikte çiftçinin ruhuna El Fatiha okudular.

 

BENİM MALIM MARKETTE 20 TL

 

İznik’e bağlı Çakırca Mahallesinde çiftçinin tarlada ekili Brüksel lahanasını 3 TL’ye aldığını söyleyen tüccar Ermiş, “3,5 TL’ye halde satıyorum. Benim sattığım aynı ürünün markette 20 liraya satıldığını gördüm.  Marketçi hala denetlenmiyor” dedi.

 

PAZARCILARI KÖTÜLEDİLER

 

Ermiş, “Daha düne kadar yüksek fiyatların sorumlusunu pazarcılar olarak gösterdiler. Enselerinden zabıta inmedi. Maliye inmedi. Tanzim satış noktaları kurdular. Markette ise fiyat yine değişmedi. Marketçi niye denetlenmedi. Ürünü yetiştiren de, satan tüccar da, alan tüketici de hep birlikte isyanda” açıklaması yaptı.

 

FİDENİN TANESİ 35 KURUŞ

 

Çiftçi brüksel lahanasının fidesini 35 kuruşa alıp onu büyütmek için 4-5 ay mücadele veriyor diyen Ermiş, şöyle devam etti: “İlacı, gübresi, işçisi, paketlemesi ile bir kök başı maliyeti 1 TL’yi geçiyor. Bugün bu tarla da ekili 7 dönüm brüksel lahanasının maliyeti 12 bin TL. 20 bin TL’ye götürü ben aldım. 4-5 aylık emeğin bedeli olarak üretici 8 bin lira kazanıyor. Çiftçinin bu şekilde ayakta durma şansı var mı” ifadelerini kullandı.

Leave A Reply

Your email address will not be published.