Bursa Yolunda Sölöz Mezarlığında Pilot Ali Tekin

0

(Vefatının 61 Yılı)

İznik den Bursa ya burunlu Mercedes de şöför mahallinde yer bulduysanız, Kaymakam Ahmet’in sohbetlerine kulak misafiri olabilirdiniz. Sölöz çıkışına gelince sağda kartallı mezar ile ilgili. Pilot Ali Tekin in Amerika da köprünün altından geçtiğinden başlayan efsanelerini Arapgazi (Gölyaka) de engelliler için para toplamaya kadar dinleme şansına da sahip olurdunuz.

Peki kimdi Ali TEKİN ?

Ali Tekin, 1921 yılında Bursa’nın Orhangazi ilçesinin Sölöz köyü’ nde doğmuştur.  Bir çiftçi olan babasının adı Ahmet, annesinin adı Veliye’dir.
İlkokulu köyünde, ortaokulu Bursa’da okuyan Ali Tekin 1939 yılında Işıklar Askeri Lisesi’ne girerek Silahlı Kuvvetlere ilk adımını atmıştır.
1939 yılında, 2. Dünya Savaşı’nın başlaması nedeniyle Işıklar Askeri Lisesi’ni 2 yılda tamamlamış Kara Harp Okulu’nu bitirerek 30 Ağustos 1943 tarihinde Asteğmen rütbesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne katılmıştır.
Mart 1944-Ocak 1946 tarihleri arasında pilotaj eğitimi için gönderildiği   Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitimini başarıyla tamamlayıp pilot olarak yurda dönmüş

Balıkesir 9. Tayyare alayında kanıtladığı üstün yetenekleri dolayısıyla Türkiye’ye ilk defa verilecek olan jet uçaklarında öğretmenlik yapmak üzere seçilmiş ve Ekim 1950’de tekrar ABD’ne gönderilmiştir. Yurda döndüğü Haziran 1951’de Türk Hava Kuvvetleri için bir taraftan jet uçakları için pilot yetiştirirken diğer taraftan akro-tim (akrobasi timi) ve atış timlerinde fevkalade sonuçlar alıyordu. Nitekim 1954 ve 1955 yıllarında NATO içerisinde yapılan atış bombardıman müsabakalarında üstün dereceler elde etmiş, liderliğini yaptığı akro-timle NATO ülkelerinde gösterilere katılmış; Fiat fabrikalarının yaptığı G-91 uçağının ilk uçuş tecrübeleri için NATO ülkelerinden seçilen birkaç pilottan biri olarak G-91 uçağının geliştirilmesinde katkılarda bulunmuş; uluslararası üne sahip müstesna bir pilot ve fevkalade bir insandı.

7 Ocak 1050’de Pembe Özaydın ile evlenen Ali Tekin’in biri kız, biri erkek olmak üzere iki çocuğu olmuştur.

1952’de yüzbaşı olan Ali Tekin, 1956’da NATO ülkeleri Hava Kuvvetleri’nde eğitimin standardizasyonunu sağlamakla görevli olarak ATAG Filosu’na atanmış ancak kısa bir süre sonra Şubat 1957’de Münih’te Fürstenfeldbruck üssünde, görev başında geçirdiği bir böbrek krizi sonucu hastaneye yatırılmış. Bütün çabalara rağmen kurtarılamamış ve 16 Ekim 1957’de vefat etmiştir.
36 yıllık kısa yaşamı içerisinde sağladığı başarıları, çevresinde oluşturduğu sevgi, saygı ve hayranlığı geride bırakarak yaşama veda etmiştir.

Bu kahraman pilotumuzun rahatsızlığının uçuştan meydana geldiği raporunun sağlık kurulunca tasdik edilmesinden sonra, havacılık adına şehit olduğu onaylanmıştır.

Hv. Plt. Bnb. Ali Tekin uçuşun aşk için yapıldığı sürece zirveye ulaşmanın mümkün olduğunu gösteren efsane bir pilottur.

Nur içinde yatsın.

Emekli Öğretmen

Kenan YEŞİLYURT

Leave A Reply

Your email address will not be published.