Başkan Usta maden ocağına dur dedi

0

İznik’e bağlı Aydınlar Mahallesinde göl havzası üzerindeki maden bölgesinde, çinko, bakır ve kurşun çıkarmak için yeniden harekete geçen maden şirketi İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’nın verdiği olumsuz rapor ile bir kez daha durduruldu.

 

Maden şirketi tarafından Aydınlar Köyü sınırları içerisinde yapılması planlanan çinko, bakır, kurşun ocağının  proje tanıtım dosyası ve ekleri ÇED yönetmeliği kapsamında inceleme süresi devam ederken 2019 yılının Ekim ayında şirket tarafından dosyanın iptali istenmiş ve maden ocağından vazgeçilmişti. Aradan geçen 7 ayda boş durmayan şirket yetkilileri yapılması düşünlen maden ocağı ile ilgili yeniden  ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporu için başvuruda bulundu.

 

Rapor Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’ya ulaştı. ÇED Raporuna olumsuz görüş yazıldı ve maden ocağı durduruldu. Söz konusu proje alanı tarım arazisi ve ormandan oluşuyor. Yapılmak istenen maden ocağının sahası İznik sahiline kadar uzanıyor. Usta, “Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği projenin İznik’in doğasına ciddi zararlar vereceğini belirterek, “Daha önce de mücadele ettik yine mücadele edeceğiz. Projeyle ilgili dava açacağız”dedi.

 

Çevreciler tarafından yapılan değerlendirmede maden ocağı açıldığı taktirde, Günde 216 kilo dinamit patlatılacağı, yeraltı su kaynaklarının yatak değiştirmesine neden olacağı, ağır metallerin göle karışmasına, kükürt salınımına ve asit yağmurlarına sebep olarak İznik ovasındaki ve İznik Gölü havzasında bulunan 700 bine yakın meşe ve kayın ağacı yanında ovadaki binlerce zeytin ağacının zarar göreceğini ve İznik Ovası’nı ekolojik yıkıma uğratacağı belirtilmişti.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.