2019 Sazlık Yangın Sezonu Açıldı

0

Her sene aynı bölgede ve aynı zamanda çıkan sazlık yangını sezonu açıldı. Çakırca mevkiinde nedeni belirlenemeyen bir sebepten çıkan yangında kuş türlerinin korunağı, yaban hayvanların ve balıkların üreme ve konaklama alanı olan yaklaşık 50 dönümlük karasal sazlık alan yanarak kül oldu.

Akşam saatlerinde Çakırca sahilinde karasal sazlık alanda çıkan yangın kısa sürede büyüyerek gölün etrafını sardı. İlçenin dört bir yanından görünen yangın vatandaşlarda paniğe sebep oldu.

Yangın, akşam saatlerinde İznik ilçesi Çakırca mevkiinde bulunan İznik Gölü’nün yakınlarında çıktı. Göl kenarındaki sazlıklarda bilinmeyen nedenle çıkan yangın rüzgar ve lodosun etkisiyle kısa sürede büyüyerek gölün etrafındaki diğer alanlara da yayıldı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edilirken, ilçenin her noktasından yangının görünmesi ilçede panik yarattı. Olay yerine İznik ve çevre illerden çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Yangını söndürmek için çalışma başlatan itfaiye, ekipleri uzun uğraşlar sonucu yangını kontrol altına alarak büyümesini önledi. Yangın sabaha karşı tamamen söndürüldü.


escort izmir

Ekipler inceleme yaptı

Yangın söndürüldükten sonra sazlıklardan yükselen duman ilçe merkezinin dört bir yanından görüldü. Yaklaşık 50 dönüm sazlık alan kül oldu. Savcılık, İznik Gölü’ndeki sazlık yangınıyla ilgili soruşturma başlattı. İznik İlçe Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ve Asayiş ekipleri de yangın sahasına giderek incelemede bulundular.

 

“Ciğerimizi yaktılar”

İznik’te turizm işletmeciliği yapan Genç İş Adamları Derneği eski Başkanı Ali Karaman, “Ciğerimizi yaktılar. Burası kuşların, leyleklerin yaşam alanlarıydı. Tam 50 dönüm sazlık yandı. Her yıl bu yerler yakılıyor, canlıların yaşam alanları yok ediliyor. Sorumlular bulunup cezalandırılmalı” dedi.

 

Yer Açmak İçin Yakılıyor…

Geçtiğimiz yıllarda da aynı bölgede yangın çıktığını ifade eden bölge halkı “ bu yangınlar maksatlı olarak çıkartılıyor 15-20 gün sonra güvenlik güçleri buraya gelip baksınlar kim buralara sebze meyve dikiyorsa bu yangınları da onlar çıkartıyorlardır, hepimizin malı mülkü var burada yaşayan bir çok canlı var” dediler.

 

Bölgede Bir Çok Canlı Yaşıyor…

Çakırca sahilinde bulunan ve çok büyük bir alanı kapsayan karasal sazlık olan bölge, kuş türlerinin korunağı, yaban hayvanların ve balıkların üreme ve konaklama alanı olarak biliniyor. Sazlık alanda çok sayıda sürüngen türü de yaşıyor.

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.