15 MAYIS HAVA ŞEHİTLERİ GÜNÜ

İZNİKLİ VE İZNİKDEN YOLU GEÇEN HAVA ŞEHİTLERİMİZ

0

HAVA ASTEĞMEN MESUT KORAY

İznik 1918 doğumlu Kurtuluş Savaşı Gazisi Müşküreli Hamdi Çavuş’un oğludur. Harp Okulunu bitirince  İngiltere’ye pilotluk eğitimi için seçilir. Mersin’den Refah Gemisi ile havacı ve denizci  silah arkadaşlarıyla  birlikte  İskenderiye limanı üzerinden İngiltere’ye gitmek üzerine yola çıkarlar. Mersin’den denize açıldıkları ilk gece bir yabancı gemi tarafından saat 23,00 sularında torpillenerek batırılır (23/24 Haziran1941). 168 silah arkadaşıyla birlikte Akdenizin karanlık sularında şehit oldular

OKULUMUZA ADINI VEREN PİLOT KIDEMLİ ÜSTEĞMEN SEDAT PELİT

İznik Ortaokulu mezunu ve TSK mensubu Süleyman Pelit ‘in oğludur. İznik liselidir. Kara Kuvvetleri mensubu olmasına rağmen daha sonra aldığı eğitimle helikopter pilotu olmuştur. İzmir-Gazemir de ki birliğinden Güneydoğuya görevli gitmişi. Kuzey Irak’da görev uçuşu sırasında kullanmış olduğu helikopterde silah arkadaşlarıyla birlikte  4. Haziran 1997 de şehit olmuştur. Kabri  İznik Şehitliğindedir.

İZNİK LİSESİ MEZUNU MUSTAFA AKÇAKAYA

Kara Harp Okulu’ndan mezun olmuş. Tankcı teğmen olarak görev yaptığı sırada, katılmış olduğu pilotluk kursunu başarıyla bitirerek 1991 de mezun olmuştur.
20 Ekim 1997 Yılında Erzincan yakınlarında görev uçuşu esnasında şehit olmuştur.
Kabri İznik te Şerefiye  köyündedir.

İZNİK ORTAOKULU  MEZUNU EMİN KIRAN

İznik Ortaokulu’nu bitirdikten sonra Hava Teknik Okulu nu bitirdi. TSK de görevi esnasında Almanya da Gelsenkirchen Nato AVACS Hava Üssü’nde  1984 de göreve başladı. NATO’da görev yaptığı sırada aynı karargâhta görevli Alman Christel ile tanıştı. 1987 de ordudaki görevinden emekli olarak ayrıldı. Nato Karargahında görevine devam etti. Ülkemizde TAİ  kurulunca , Türkiye ye döndü. TAİ de görev sırasında 18.05.2001 de CASA uçakları denemesinde şehit olmuştur. Kabri İznik tedir

İZNİK LİSESİ MEZUNU ŞEHİT PİLOT YÜZBAŞI ALİ RIZA SADAK.

İznik Lisesi 1987 mezunudur. Hava Harp Okulu’ndan sonra farklı filolarda görev almıştır.
Malatya 7.Ana jet Üssü, 173 Filo da F 4 pilotu olarak görev yaparken 9 ocak 2003 de Gece Görev  uçuşu sırasında  Pilot arkadaşı ile birlikte şehit olmuştur. Kabri İzmir- KADİFEKALE Hava Şehitliğinde’dir.

İZNİK LİSELİ  Dnz. Pilot Kıd. Yzb.  SÜLEYMAN SATIR .

İznik Lisesi 1987 mezunudur. Deniz subayı olarak görev yaparken. Helikopter Pilotluğu eğitimi alarak TSK da görevini sürdürmüştür.
30 Temmuz 2005 Cumartesi akşamı ANTALYA Kumluca İlçesi Beşadalar yakınlarında görev uçuşu sırasında denize düşen Sahil Güvenlik Komutanlığı Helikopterinde şehit olmuştur. Kabri, Bursa Pınarbaşı şehitliğindedir.

YAŞAMI İZNİK İLE KESİŞEN PİLOT  ÜSTEĞMEN  NURİ BEY

Balkan savaşlarının acı hatıralarının silinmesi amacıyla Harbiye Nazırı Enver Paşa, iki uçaklık bir filonun Kahire’ ye gitmesini kararlaştırdı Bu yolculuğa Pilot Fethi ve Nuri Bey’ ler seçilmiştir

Bu tarihî yolculuk, 8 Şubat 1914 günü yağmurlu bir havada başladı Nuri Bey, 09.10′ da İstanbul’ dan havalandı Havanın gittikçe kötüleşmesi üzerine Bursa üzerinden geriye döndü ve Yeşilköy’ e indi Öğleden sonra sisin dağılması üzerine yeniden havalanmış ve Karamürsel üzerindeyken motor arızalandığı için İznik’ e inmek zorunda kalmıştır çevredekilerin şaşkın bakışları arasında uçaktan sağ salim kurtulmuş İznik ve çevresindekiler de ilk defa teyyare ile böylece tanışmış oldular Arızanın giderilmesinden sonra İznik’ ten hareket ederek Lefke’ ye gitmiştir. 11 Mart 1914’de Yafa’dan havalanan uçak,  Akdeniz’e düşerek, Üsteğmen Nuri Bey şehit olmuştur.   Şehit Nuri Bey’in. Cenaze namazı Şam’da Emeviye Camii’nde kılındı. Akabinde naaşı Selahaddin Eyyubi Türbesi’nin yanında, Fethi Bey’in gömülü olduğu yerde defnedildi.

“Farklı kentlerde Okulumuzdan uzakta ülkemizin farklı yerlerinde ebedi istirahatgahlarında yatan” bütün kahraman İznikli- İznik Liseli/Ortaokullu kardeşlerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz., Gönüllerimizde ebedîleşen yüce kahramanlar, ruhlarınız şad olsun.

Yazan: Kenan YEŞİLYURT

 

 

 

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.