YOL, YOL, YOL

0

Kara yolu,

Deniz yolu,

Hava yolu,

Bunların hepsi ulaşım için.

Kara yolu deyince aklımıza şehirler arası yollar gelir. Şehirler arası ulaşımda tren yolu da var, bildiğim araçlarla- taksi-minübüs-otobüs-kamyon- gidilen yollarda var.

Bugün için kara yolu gidiş-geliş yani tek şeritli yollarda var. Gidişi ayrı, gelişi ayrı olan bölünmüş yol yada otoban denilen yollarda var. Bir yerden başka bir yere gidebilen birden fazla yollarda var. Bu yollardan otoban dediğimiz yollar paralı.

Paralı yol; en az iki şeritli. Gidiş iki şeritli dönüş olarak yapılmış daha dış tarafından tek örgü gibi koruyucuları da olan ve içeriye hayvan gibi yola çıkabilen yabancı ve tehlike arz eden canlıların giremediği korunaklı yollardır. Bu yoldan ayırımda veya yolun sonunda yani yoldan çıkmak istediğin sapaklarda para ödeyeceğin yerler yapılmış. Bunlara gişe deniyor. Gişelerde gittiğin yolun ücretini ödüyorsun. Aynı şekilde deniz üzerinden geçen yollarda da yani köprülerden geçişlerde de ücret ödüyorsun. Biz bunlara paralı yol diyoruz.

Genelde köyler arası yada köy(mahalle oldular) ile ilçe arasında yapılan yollar dar ve birazda kolay yapılabilen yollardır. Bu yolların çoğu kaplama asfalt dediğimiz –İznik ve yöremiz için söylüyorum- yollardır.

Arazi yolları ise daha basit yapılı yollar olup vatandaşın köyünden tarlasına, bahçesine zeytinliğine gidebildiği yollardır.

Yöremizde genelde arazi yollarından traktör yada pikap gibi küçük binek araçları kullanılır.

Komşu ilçeler arasında belli bir yol vardır. Bazen de her iki ilçe birbiri tarafından olan köylerinin yollarını geliştirerek hem köyler arasında hemde iki ilçe arasında birden fazla yol tesis etmiş olurlar. Bu yollara da çok ihtiyaç vardır. Öyle ki örnek verelim. İznik-Karamürsel arası Boyalıca-Bayındır-Kızderbent-Valide köprü-Yalakdere-Kara Ahmetli Köylerini de bağlayan yol vardır.

İznik-Gölcük arasında ise doğrudan yol yoktur. Karamürsel yolunu kullanarak Gölcük’e gideriz. Bu uzun bir yoldur. Oysa İznik-Gölcük yerleşim olarak birbirine daha yakın ilçelerdir. Köyler arası bağlantıları kullanarak İznik-Gölcük 50-55 km’dir. Karamürsel yolunu kullanırsak 75 km’dir.

Gölcük kendi köy bağlantılarını yenilemektedir. Hatta pek çok yerde kendi köyünü yenilediği gibi iki ilçe arasındaki yere kadar yani sınırına kadar köyler arası bağlantı yollarını yenilemekte, İznik sınırına kadar bu yolları sıcak asfalt veya beton yol olarak yapmaktadır. Geriye İznik’in Gölcük tarafındaki sınır köyleri ile Gölcük sınırı arasında kalan 5-10 km’lik mesafeler kalmaktadır. Bu kısımdaki bağlantıları İznik’in yani Bursa Büyükşehir’in yapması gerekir.

Bursa Büyükşehir bu bağlantı yollarını kendiliğinden programa alıp yapmaz. Bunu yaptıracak olan İznik’tir. İznik Belediyesi’dir. İznik’in Büyük Şehir Belediye meclis üyeleridir.

Bu önemli hizmeti yapmak seçilmişlere düşüyor. Haydi görelim sizi.

Hoşça kalın.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.