İznik’ten Portreler: Barbaros Can

0

Siz hiç işini bu kadar ciddiye alan, müşterilerine, ahbap ve arkadaşlarına bu kadar ilgiyle ve saygıyla yaklaşan ve güven veren bir esnaf gördünüz mü? İznik’teki esnafların neredeyse tümü böyle olmakla birlikte Barbaros Can’ın skoru biraz daha yüksek gibi geliyor bana.

Barbaros’la tanışmamız bizim kooperatif inşaatlarımızın tesadüfen onların evinin karşısında olması nedeniyle gerçekleşti. Söylediğine göre o sıralarda yirmili yaşlardaymış. Önce rahmetli babasıyla tanıştım. Babası havaya silah sıkmayı pek sevdiğinden, geceleri silah sesleriyle uyanır, polislerin ışıldaklarıyla uykuya dalardık. Bir asker emeklisi olan babası Nurettin Bey, normalde sakin ve kibar bir insandı.

Neyse lafı uzatmayalım Barbaros’a dönelim. Barbaros kendisini küçük yaşta ticaret hayatına atarak, esnaflığın nerdeyse her dalında deneyim kazandı. Bildiğim kadarıyla, tavuk çiftliğinden, kahveciliğe, oradan restoran işletmeciliğine oradan İznik-Bursa minibüs işletmeciliğine ve nihayet otelciliğe. Bu kadar farklı sektörde çalışması onun iş hayatında tecrübe kazanıp, iyi yetişmesine neden oldu. Şimdi eşiyle birlikte otelcilik faaliyetini sürdürmeye devam ediyor.Bütün bunlardan Barboros’un bir işkolik olduğunu sanmayın.Sırası geldikçe eşi ve çocuklarıyla gezmesini de biliyor.

Barbaros’un takdirle karşıladığım en önemli özelliklerinden biri alkol ve sigarayı ağzına koymaması. Barbaros okumaya da çok önem veriyor çocuklarının yüksek tahsilleri için maddi, manevi elinden geleni yapıyor. Büyük kızı ve yakışıklı oğlu bu sene üniversiteyi bitirdi, sırada en küçük oğlu var. Barbaros’un bir başka özelliği de tavlayı iyi bilmesi. Her ne kadar tavlada resmi bir derecesi olmasa da arada sırada! beni tavlada yenmesi onu çok mutlu ediyor. Beni yendiği zaman, Nihat’ın çay bahçesinde haber dalga dalga herkese yayılıyor. O gün Barbaros’un yüzünde güller açıyor. Ben onu yendiğim zaman ne mi oluyor? Bu sorunun sırası değil. Burada biz Barbaros’u yermiyoruz, övüyoruz.

Barbaros bizim meşhur Mansur sokağa bir otel yapınca sokağın kaderi de değişti. Sokak, imar planına göre genişletildi, açıkta akan dere kapatıldı, Mehmetçik sokağı açıldı. Mansur Sokak daha iyi aydınlatılır oldu. Şimdi Barboros’tan Otele yeni yatırımlar yapmasını bekliyoruz. Onun birçok projesi var.Hepsi heyecan verici.Umarım yakın zamanda hepsini gerçekleştirir.

İşte,25 seneden beri tanıdığım Barbaros’un kısa hikayesi bu. Umarım iş hayatındaki heyecanı ve yüzündeki tebessümü hep sürer.

Kalın sağlıcakla.

Leave A Reply

Your email address will not be published.