HAZIRMIYIZ!

0

Haziran ayının ortasına geldik. Bu yaz mevsimi başladı demektir. İznik’in o güzelim ilkbahar ayları toz-çamur içinde kaybolup gitti. Anlaşılan o ki yaz ayları da öyle gidecek.

Ramazan ayı da bu sene yaza denk geliyor. En sıcak ve en uzun günlerde oruç tutacağız. Pekii, Ramazan ayı için özel bir şeyler yaptık mı? Yani, bu mübarek ayda insanlarımız camilerimizi, mezarlık ziyaretlerini sıkça yaparlar. Özellikle, mezarlıklarımızın bakımını, temizliğini yaptık mı? Köy(artık mahalle) mezarlıklarının çevre düzenlemeleri ne alemde? Pek çok mahalle mezarlıkları(köy mezarlıkları) bakımsız duruyor, dahası bu mezarlıklarda su, çeşme, ihtiyaç giderecek wc.ler yok. Belediyelerimiz bu mezarlıklarla hiç ilgilendi mi? Ben göremiyorum da, onun için soruyorum.

Aylardır, İznik’in göl kenarında Şehit Sedat Pelit Parkı’nın güneyinde kalan tuvaletler bakımsız ve elektrikleri dahi yanmıyor.

Oysa bu tuvaletler göle gelenler için ve daha çokta yan tarafı park, meydan olduğundan yabancılar için gerekli ihtiyaç yerleri. Tuvaletler, insanlar için olmazsa, olmazlarıdır.

Büyükşehir Belediyesinin broşürlerine bakıyorum, İznik Gölü çevresinde şunu yapıyorlar, bunu yapıyorlar, falan filan. Yahu kardeşim, gözünü seveyim, önce faal bir tuvalet yap, gerisini sonra yaparsın. Oraya, aracı ile gelip tuvalet sorununu çözemeyen pek çok yabancının sağa-sola arayış içinde olduklarını gördüğüm için bunları yazıyorum. Hiç değilse ışıklandırın. Ve de sinek yatağı olmaktan çıkarın.

Sahil bandında zaten sanırım üç tane Belediyenin tuvaleti var. Diğerlerinin de kullanım ve hijyenik açıdan pek farkı yok.

Bu konuya girince aklıma geldi. Yıl 1981 yada 1982 idi, ihtilalden sonraki dönemdi. Rahmetli Nihat Savaş(12 Eylül İhtilalinden sonra kaymakamlık yazı işleri müdürü iken. Bursa’nın diğer ilçelerinde de olduğu gibi İznik’te de yazı işleri müdürlerini Vali Zekai Bey belediye başkanı yapmıştı. Bu atamalı belediye başkanları 1984 Mart yerel seçimlerine kadar devam etti) belediye başkanı iken, vali beye emniyet yetkilileri etki yaparak göl kenarında belediyeye ait şimdiki Hisar Kafe’nin kuzeyinde kalan önü oto park, arkasında tuvaletler bulunan yeri emniyet mensupları için lojman yapılmak üzere almak istiyorlarmış. Vali beyde, Nihat Savaş’a iki günde bir telefonla baskı yaparak bu yerin tapusunun verilmesini istiyormuş. Nihat ağabey konuyu bana açtı, “Beni görevden almasını istiyorum, almıyor, ben burada iken bu yerin tapusunu vermem” dedi. Bende verme sakın, gideriz vali beye konuşuruz, bu işi çözeriz dedim. Sen şimdi sakin ol, birde şimdiki trafik tescil büro amirliğinin olduğu yerin tapusunu ve yerin kadastral çapını tapudan al, cebinde bulunsun, vali beye gidince onlar lazım dedim.

Aradan kısa bir süre geçti, Bursa’ya Vali Zekai Gümüşdiş’e ziyarete gittik. Vali bey benim sevdiğim, yakın dostum idi. Çalışkan, becerikli ve köylere değer veren bir vali idi, kulakları çınlasın, arasıra hala görüşürüz.

Heykel’deki valilik makamında ziyarette bulunduk, hatta konuyu vali bey açtı, tapuyu verdin mi diye Rafet ağabeye sordu. Bende –Sayın Valim, o yerin tapusu verilemez dedim. Ve nedenlerini izah ettim. Göl kenarında zaten bir tane umumi tuvalet var(o zaman için) onu da verirsek, millet şeyini nereye yapacak dedim. Devamla, bakın dedim bu tapu hazineye ait, buraya istediğiniz kadar lojman yapın dedim. Vali bey, peki bir inceleyelim deyip tapu belgelerini aldı, teşekkür edip ayrıldık.

Ve konu bir daha açılmadı. Tuvaletler, oto park, yani orası emniyetin lojmanları olmaktan kurtuldu. Şimdi aradan 34 sene geçmiş, sanırım oradaki tuvaletler ve önündeki otoparkın yapılışı 50 seneye yaklaştı, belki de daha çok oldu.

Keşke daha imkanlar olsa da böyle göl kenarı gibi umumi yerlerde ihtiyacı giderecek temiz, sağlıklı tuvaletler olsa.

Hatta 1964 de İznik’te çekimi yapılan “Yarın Bizimdir” filminde –ki bu film belediye seçimlerini konu almıştı. Başkan adaylarından biri rolünde olan büyük sanatçı-aktör Ulvi Uraz şimdiki belediyenin önünde kürsüye çıkıp seçim konuşması sahnesinde aynen “Turist alafranga kenef ister, biz alafranga kenef yapacağız….” Diye nutuk atıyordu. Bu sahne halkında katılımı olduğu için defalarca tekrarlanarak çekilmişti.

Evet, turizm falan diyorsak tuvaletler çok çok önemli. 50 sene önce yaşanan bu film çekimi İznik için bir vasiyettir, ama gel gör ki tuvaletlerin içine edilecek gibi değil.

Yarın Ramazan ayının 1. Günü. Hiç değilse şu mübarek ayın yüzü suyu hürmetine göl çevresi, cami tuvaletleri, mezarlık ve diğer umumi yerlerin temizlik ve bakımına önem verelim.

Hoşça kalın.

Leave A Reply

Your email address will not be published.