SURİYELİ DOĞMAK

0

Suriye kendi iç savaşından sonra ne yazık ki eski düzenine dönememek ile birlikte bazı yaşamsal koşulları da ciddi anlamda değişti ve halen değişiklik göstermeye de devam ediyor. Suriyelilerin çoğunluğu başta Türkiye olmak üzere farklı ülkelere göç etse bile Türkiye haricinde diğer ülkeler Suriyeli mülteci alımına pek sıcak bakmıyorlar maalesef.

Biz Türkiye olarak gerek yardımda gerekse iş konusunda oldukça ve elimizden geldiği kadarıyla desteklerimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Türk vatandaşının özellikle Türk gencinin işsizlik oranı daha yüksek lakin bu da başka bir haftanın yazısı olsun.

İş anlamında barınma anlamında her şey çok güzel tamamen insaniyet içeren davranışlar bunlar. Lakin bazı ırk veya insan ayrımı yapan şahsiyetler Suriyelileri hor görme, kötü davranışlar sergileme ve yukardan bakma gibi daha bir sürü örnek verebileceğimiz davranışlar sergilemekte.

Kendimizi empati yolu ile onların yerine koyabilirsek şayet ne kadar zor ve kötü bir durumda olduklarını hissedebiliriz belki de. Düşünün ülkenizde iç savaş oluyor ve ne yapacağınızı bilemiyorsunuz. Çünkü bir bakıma kardeşin kardeşe sıktığı bir iç savaş söz konusu. Bu sebeplerden dolayı ülkenizi terk etmek ve Türkiye gibi yardımsever olan birkaç ülkeye mecburen de olsa sığınmak zorunda kalıyorsunuz.

Bir şekilde yeni hayatınıza, yeni dilinize ve yeni yaşam koşullarına alışmak çok zor olsa gerek. Çevrenizdeki bazı insanlar sizi sırf Suriyeli olduğunuz için dışlama, hor görme, aşağılama gibi birbirinden son derece berbat durumlar ile karşılaşıyorsunuz. Peki sen bütün bu psikolojik baskılara ve diğer sayamayacağımız onlarca şeye katlanabilir misin?

Lütfen birkaç dakika bile olsa kendine bu soruyu sor ve düşün.

Genel olarak hepinizin ben olsam hayatta bu şartlar altında yaşayamam dediğinizi duyar gibiyim sevgili okuyucularım. Peki siz böyle bir durum ile yaşayamazsanız onlar neden yaşasın veya neden bu kötü şekilde yaşamaya devam ettiriyorlar?

Bir insanın gerek ırkı gerekse ten rengi yüzünden ayrım yapılması çok saçma. Suriyeli bir ailenin küçük yaştaki çocuğuna kötü bakmak veya kötümser davranmak ne kadar da insaniyet yoksunu bir durum değil mi sizce de? Bu haftaki köşe yazımın başlığını şimdi daha da iyi anladığınızdan son derece eminim sevgili okuyucularım.

İlk bakışta ‘’SURİYELİ DOĞMAK’’ derken acaba tam olarak neyi kastetmiş olabilir derken olayın bu boyutunu kaç kişi düşünmüştür orası son derece muamma sevgili okuyucularım. Belki de bazı insanlara göre Suriyeli doğmak veya olmak bir suçtu kim bilir? Bir sonra ki köşe yazımda görüşünceye dek kendinize son derece iyi bakın. En önemlisi sadece Suriyelilere karşı değil herkes ile dostça kalmanız dileklerim ile sevgiler.

Leave A Reply

Your email address will not be published.