SESİMİZ HAKKIMIZDIR DEDİLER VE 1 GÜN BOYUNCA SESSİZ KALDILAR

0

Biliyorsunuz ki seslendirme sanatçılarının Dünyamızdaki yerleri çok ayrı. Sevdiğimiz dizi veya filmlerdeki karakterlere sesleriyle hayat veren mikrofon arkasında gizli kalmış süper kahraman gibiler bana göre. Çoğu insanın doğru Türkçeyi tv veya diğer mecralardaki dublajlı işlerden öğrendiği apaçık bir gerçek. Sesleriyle bazen güldüren, yeri geldiği zaman ağlatan, bazense tebessüm ettiren ve çoğu zaman sesleriyle hayatlarımıza yön veren bu eşsiz insanların maalesef ki seslendirme piyasasında haklarını tam olarak aldığı söylenemez. Son dönemdeki hiper enflasyon nedeniyle aldıkları ücret asgari ücretin altında kaldığı için ülkemizdeki ekonomik koşullar sebebiyle maalesef ki alım gücü düştü ve paramız değer kaybetmeye başladı. Durum böyleyken birçok piyasada gerekli zamlar yapılırken, seslendirme sektörüne nefes aldırabilecek önemli bir zam yapılmadığı için, 30 Eylül cumartesi günü seslendirme sanatçılarının Oyuncular Sendikasıyla ortak yürüttüğü basın açıklamasını yaptılar.

Bu son derece önemli basın açıklaması ilk olarak Cemal Reşit Rey konser salonu önünde yapıldı. Oyuncular Sendikası ve seslendirme sanatçıları tarafından yapılan açıklamada 2 Ekim Pazartesi günü 1 gün çalışmayıp sessiz kalacaklarını duyurdular. Açıklamada, “Ses çıkarmayı ve doğru sesi, doğru yerde çıkarmayı en iyi bilenler olarak bu kez sadece susuyoruz. İhtiyaç duyulan adımlar atılmadığı takdirde bu sembolik sessizliğimizin her yerden duyulacak bir çığlık hâline geleceğinden emin olabilirsiniz” denildi.

Basın açıklamasının hemen ardından Cemal Reşit Rey konser salonunda “Dünyadan Örneklerle Oyuncu Hakları Paneli” gerçekleştirildi. Yaklaşık 3 saat süren bu panelde, farklı ülkelerden gelen çeşitli konuşmacılar ve Oyuncular Sendikası Genel Sekreteri Sercan Gidişoğlu moderatörlüğüyle harika bir panele imza attılar. Yurt dışından gelen konuşmacılar tam olarak şunlardan ibaret; Uluslararası aktörler federasyonu (FIA) genel başkanı olan Gabrıelle Carterıs, Amerika oyuncular sendikası Sag-Aftra ulusal direktörü olan Duncan Crabtree – Ireland, İngiltere oyuncular sendikası (EQUITY UK) genel başkanı olan Lynda Rooke, Uluslararası aktörler federasyonu (FIA) genel sekreteri olan DOMINICK LUQUER, Kanada oyuncular birliği (CANADIAN ACTORS’ EQUITY ASSOCIATION) yönetici direktörü olan Arden R.Ryshpan, ve son olarak Fransa icracı sanatçılar sendikası (SFA) ulusal delegasyon üyesi olan Jımmy Shuman bu panelde konuşmacılar arasında yer adlı. Dünyadan örneklerle toplamda 3 saatlik konuşma süresince seslendirme sanatçılarının ve oyuncuların zor şartlar altında sigortasız ve serbest meslek adı altında çalıştırıldıklarına değindiler. Panelin başlangıç konuşmasını Oyuncular Sendikasının genel başkanı olan sevgili Vahide Perçin yaptı. Akıllara kazınacak açıklamalarının hemen ardından sevgili Sercan Gidişoğlu moderatörlüğüyle birlikte “Dünyadan Örneklerle Oyuncu Hakları Paneli” gerçekleştirildi. Bu panelde oyuncular adına bulunan sevgili Nejat İşler, Erkan Can ve daha sayamadığımız pek çok ünlü oyuncu orada bulunarak desteklerini sundular. Seslendirme sanatçılarından üstad isimlerden olan sevgili Füsun Özgeç, Zeki Atlı, Fatih Özkul, Hümay Güldağ, Ümit Belen, Selay Taşdöğen, ve sevgili Melissa Menteşe gibi sayamacağımız ünlü sesler bir araya gelerek birbirlerine destek oldular.

Yapılan çeşitli açıklamalar neticesinde 2 Ekim pazartesi günü 1 gün çalışmayıp sessiz kalacaklarını duyurdular. Muhteşem sesiyle seslendirme oyuncusu olan Arda Kavaklıoğlu geçinmekte yaşadıkları soruna dikkat çekip, “Kiraların, enflasyonun bu kadar arttığı bir dönemde geçinemez haldeyiz. Bu çığlığımızın duyulması için elimizden gelen her şeyi yapmakta kararlıyız. Pandemi sonrasından beri geçerli olan protokolümüzün iyileştirilmesi, yaklaşan yapay zeka tehdidine karşı elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi. Olaysız bir şekilde başlayan ve biten bu basın açıklaması ve “Dünyadan Örneklerle Oyuncu Hakları Paneli” toplantısı, seslendirme sanatçılarının ve oyuncularının bir kez daha ne kadar önemli olduklarını ortaya koydu. İlerleyen zamanlar içerisinde tam olarak ne olur, iyi bir gelişme veya stüdyoların işbirliği neticesinde ortak bir karara varılır mı bilemiyorum. Umarım en kısa zamanda bu eşi ve benzeri olmayan harika insanların ve seslerin hakkı tam anlamıyla verebilir. Görüşmek üzere.

 

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.