Resneli Niyazi

Gazal-ı Resneli Niyazi ve 1908 Devrimin Rehber Geyiği Gazal-ı Hürriyet…

0
23 Temmuz 1908’de ilan edilen 2.Meşrutiyet’in, en önemli simgesi Resneli Niyazi Bey’idi.
1873 yılında, Manastır yakınındaki Resne kasabasında, bölgenin önde gelenlerinden Arnavut Abdullah Ağa’nın oğlu olarak dünyaya gelir Ahmet Niyazi.  Manastır Askeri İdadisini bitirip Mektebi Harbiye’ye yani İstanbul’a gider Resneli Niyazi’nin. Okulu bitirdikten sonra piyade teğmen olarak 3. Ordu’ya katıldığında, vatansever 24 yaşında bir gençtir Resneli.
Bir sene sonra 1897’de Türk-Yunan Savaşı patlak verir. Bu savaşta bütün bir Yunan birliğini esir alan Resneli, Savaşta büyük yararlık gösterip üsteğmenliğe yükseltildi. Balkanlar’da ayaklanan Sırp ve Bulgar çetecilerle göğüs göğüse çarpışıp büyük şöhret kazandı. Vatanseverliği ve silahşörlüğü, imparatorlukta büyük hayranlık uyandırdı. Üsteğmenliğe terfi ettirilen Resneli ’ye, padişah yaverliği de verilmek istenir.
 13 yaşındaki bir çocuğa da aynı unvanın verildiğini gören Resneli, unvanı kabul etmeyip cepheye döner. Pek tabii, bu kahramanlık da cezasız kalmaz, Resneliye ambar memurluğu görevi verilir. Resneli, daha  sonra Balkanlar’da Sırp ve Bulgar çetelerine karşı gerilla savaşı yürütür. Buradaki başarıları nedeniyle rütbesi yüzbaşılığa (kolağasına) yükselir. Resneli, Kanun i Esasi’nin yeniden yürürlüğe girmesi, için, bağımsızlık için, vatanın bütünlüğü için 200 fedaiyle birlikte dağa çıkar. Resneli ve fedaileri vardıkları her köyde halkı yanlarına alır ve istibdada karşı örgütlerler.
Baba Dağı’nın Pelister tepesinden geçerken karşılarına bir geyik çıkar. Bu geyik grubun en önünde yürümekte ve adeta geriden gelenlere zafere giden yolu göstermektedir. Günlerdir dağlarda savaşmakta olan; uykudan ve yemekten bihaber kalmış fedailer, bir av hayvanı olan bu geyiği kesip yemek yerine onu ilahi bir rehber olarak kabul ederler.  Yola o geyik sayesinde azimle devam ederler.     Sultan Abdülhamit. Meşrutiyet rejimini, 23 Temmuz 1908’de ikinci kez ilan etmek ve Anayasa’yı (Kanunu Esasi) yürürlüğe sokmak zorunda kaldı. Resneli Niyazi Bey, omuz omuza çarpıştığı vatan fedaileriyle ‘Kahraman-ı Hürriyet’ unvanı ile dağdan şehre büyük gösteriler içinde geyiği ile indi. 31 Mart Olayında yanındaki fedailerle Hareket Ordusu’na katıldı. İsyan bastırılınca da Resne’ye çekildi. Balkan Savaşı’nda Cevdet Paşa ordusuna katıldı.
23 Temmuz’da ilan edilen Meşrutiyet’in anlamını anlatan bu 100 yıllık kartpostalda, devletin başındaki “Sultan Abdülhamit Han” ile onun iki baş muhalifi “Enver Bey” (Paşa) ile “Resneli Niyazi Bey” yanyana gösterilmiştir.
 Hürriyet kahramanımız Resneli Niyazi ise 1913’te, Arnavutluk’un Avlonya limanında bir kavganın ortasında kalıp (kesinliği bilinmemekle birlikte) İttihat Terakki’nin onu koruması için gönderilen fedailerin kurşunlarıyla yere yığılır. Kalabalık dağılır, kanlar içinde yerde yatmakta olan Hürriyet Kahramanı son nefesini verir. Kimi “Devrim önce kendi evlatlarını yer” der ardından, kimi ise “Ne şehittir ne de gazi, pisi pisine gitti Niyazi”…der…
Not: Resneli Niyazi Bey’in feci öldürülüşünü, birlikte seyahat ettikleri Tıbbiyeli Mazlum (Emekli Tümgeneral Doktor Mazlum Boysan)  Mazlum Paşa, o esnada berberde tıraş olduğu için suikasttan kurtulmuştu.
Leave A Reply

Your email address will not be published.