Muhtar Kule: Köy halkı madene karşı

0

Aydınlar Köyüne yapılacak olan maden açılırsa; Günde 216 kilo dinamit patlatılacak. Yeraltı su kaynakları yatak değiştirecek. Evlerde kalıcı hasar olacak. Ağır metaller göle karışacak. Kükürt salınımı olacak. Asit yağmurları yağacak. Zeytin ağaçları zarar görecek. Kısacası ekolojik yıkım olacak. Doğacak bu felaketin sonuna kadar karşısında odlularını belirten Aydınlar köyü Muhtarı Mehmet Kule “ köy halkı olarak bir toplantı yaptık. Köyümüzde yaşayan herkes tehlikenin farkında olduğunu ve yapılacak madene karşı olduklarını ifade ettiler.

 

Ergüden Madencilik tarafından İznik-Aydınlar Mahallesinde çinko-bakır-kurşun aramak için gerekli işlemleri başlatarak, İznik’in eşsiz güzellikteki doğasının tam orta yerinde bir maden arama sahası kurulması planlanıyor. Söz konusu faaliyet alanı 1.800 hektardan büyük bir araziyi kaplamaktadır. Bu alan yaklaşık olarak İznik’in 4 katı büyüklüğünde bir alan. 1. sınıf tarım arazisi olan bu alanda bölge halkı geçimini zeytinden sağlamaktadır. Eğer bu proje hayata geçirilecek olursa, kaliteli ürün veren zeytin ağaçları kesilecek, toprak, madenin çevreye vereceği zarar ile tarımsal verimliliğini kaybedecek ve köylünün en önemli geçim kaynağı ve üretimden beslenen hayat tarzı da ellerinden alınmış olacak.

 

İşte tüm bu gelişmelerin ardından sessizliği bozarak Gazetemize açıklamalarda bulunan Aydınlar mahallesi Muhtarı Mehmet Kule “ biz köyümüze maden kurulacağı haberlerinin basın yer almasının ardından köy halkı olarak bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıya köyün ileri gelenleri dahil hemen hemen herkes katıldı. Kurulacak madenin köyümüze hiçbir faydasının olmadığı ve vereceği zararlar konusunda tartışmalar yaptık ve sonucunda köy halkının tamamı madenin kurulmasına karşı olduklarını açıkça ifade ettiler. Toplantının ardından köy halkının madene karşı olduğunu, çevreye vereceği zararları, bölgesel ve tarımsal etkilerini, içme suyu, İznik Gölü  ve tarımsal sulamaya vereceği zararları belirten bir dilekçe yazdık ve bu dilekçeyi toplantıya katılan herkese imzalattık. Köy halkı tarafından imzalanan dilekçeleri Bursa Büyükşehir Belediyesi, Buski genel müdürlüğü, Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü  ve İl tarım Müdürlüğüne bizzat kendim götürüp teslim ettim. Şahsım köy Muhtarı olarak ve vatandaşlarımla birlikte büyük bir özveri ile üzerime düşen görevi yerine getirdiğimi düşünüyorum. Aydınlar halkı olarak çevre köylerimizi ve İzniğimizi de düşündüğümüzden kimsenin şüphesi olmasın. İznik’te harekete geçilmeden önce biz madene karşı olduğumuzu, bu olayın hem gözlemsel hemde hukuki olarak takipçisi olduğumuzu herkes ile paylaşmıştık zaten” dedi.

 

İznik Dedikodu kazanı

 

Açıklamalarına devam eden Muhtar Kule” İlçemize geldiğimizde bizlerin hakkında üretilen hiçbir dayanağı olmayan asılsız ve mesnetsiz iddia ve dedikoduları üzülerek takip ediyorum. Tamamen asılsız ithamlarla bizleri suçlayanlara inanın hayret ediyorum. Oysa ki biz üzerimize düşün görevleri eksiksiz olarak ve hukuki olarak İznik’te gerçekleştirilen toplantıdan çok önce yapmıştık. Şahsım olarak bir kamu görevi yürütüyorum, yasal sorumluluğu olmayan insanlar gibi kendi başıma hareket etmem beklenmemeli. Ben 390 vatandaşımı temsil ediyorum. Biz köy halkı olarak maden ile ilgili tavrımızı çok önce net bir şekilde ortaya koymuş ve karşı olduğumuzu belirtmiştik. Bir toplantıya katılmadık diye hakkımızda türlü dedikodular çıkartmışlar neredeyse linç edecekler. Biz köyümüz olarak birlikte hareket edeceğiz ve bu konuda kimsenin yönlendirmeleri ile hareket etmeyeceğiz.

 

Madenin zararları net şekilde anlatıldı

 

Muhtar Kule “İznik çevre platformunun gerçekleştirdiği toplantının içeriğini takip ettim. Konusunda uzman hocalarımız madenin vereceği zararları rakamlar ile net bir şekilde ortaya koymuşlar. Bu toplantıya emek verenleri kutluyorum. Yapılan toplantının sonunda yanlış yolda olmadığımızı görmek bizleri mutlu etti. Bakın arkadaşlar 85 hane ve 390 vatandaşımız bu köyde yaşıyor ve tamamının geçim kaynağı tarımdır. Biz toprağımızı sırtımıza alarak başka yere göçüp orada yaşama şansımız yok. Köy halkı olarak bunun gayet net olarak farkındayız. Kurulacak madene destek verdiğimiz şeklinde kamuoyunda bir algı oluşturulmaya çalışılıyor ve inanın bu bizi derinden üzüyor. Fakat bunun kimler tarafından yapıldığını gayet iyi biliyorum. Onlarda benim bunu bildiğimi bilsinler” dedi.

 

Hepimiz aynı gemideyiz

 

Son olarak şunları ifade etmek isterim kurulacak maden ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Biz eğer bu madene karşı çıkacak isek hep birlikte hareket etmeliyiz ve halkımızı arkamıza almalıyız. İznikli yöneticilerimiz, siyasi partilerimiz, derneklerimiz kısacası halkım ile birlikte olacak her çalışmaya varım fakat bu yapılan işleri siyasi şova çevirmek, kutuplaştırmak isteyenlerle birlikte aynı karede olmam. Şahsım olarak 390 kişinin temsilcisiyim. Cesur olan, dürüst olan kardeşlerimle Aydınlar halkı her zaman birlikte yürüyecektir. Hepimiz aynı gemideyiz ve bizim bu gemiyi en son terk edeceğimizi de herkes bilsin” dedi.

 

Kule açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı. “Varsın hayat “yalakalara” şans tanısın. Ben “onuruma” fiyat biçmem. Yaşadığım kadar daha yaşasam, asla tükürülecek eli öpmem!

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.