KIŞ MEVSİMİNDE SAĞLIĞINIZI KORUYACAK BESLENME ÖNERİLERİ – KISIM 4

0
Kışa girerken mevsiminde sebze, meyve ve taze otları tercih etmenin kış hastalıkları için birer kalkan olduğunu unutmayalım. Ana öğünlerde mutlaka bir kış sebzesi yemeği, ara öğünlerde de taze kış meyvelerini yemeyi ihmal etmeyelim. Kış sebzeleri karaciğerin detoks yapma etkisini arttırır, kış meyveleri de bağırsaklardaki ağır metallerin hızlıca atımına destek olur.
Bu mevsimde hem sağlık için hem de iyi zayıflamayı destekleyecek 5 sonbahar sebzesi, 5 taze meyve, 5 taze ot ve 5 çeşit ruhu dinlendiren bitki çayı önerilerim geliyor!
SAĞLIĞA FAYDALI 5 BİTKİ ÇAYI
IHLAMUR: Ihlamur çayı, içerdiği kumarik asit sayesinde karın bölgesinde oluşan kramp ve ağrı oluşumunu engeller, özellikle mensturasyon döneminde kadınların kullanması vücudu rahatlatır. Çayı demlerken dikkat edilmesi gereken husus, sıcak su ile beraber kaynatılmamasıdır; 80-90 derecedeki sıcak suyun içine ekleyip 5-10 dakika kadar demlendirilmelidir.
ADAÇAYI: Midede yanma, şişkinlik, gaz problemi giderici ve sindirimi kolaylaştırıcı etkisi bulunan ada çayı, kakule ile birlikte demlendirildiğinde daha da etkili olur. Emzirme döneminde süt azaltabileceği unutulmamalıdır.
HİBİSKUS ÇAYI: İçerdiği antosiyanidin ile hem çok güzel renk hem de koku veren bu bitki genellikle virüs kaynaklı rahatsızlıklarda ve kalp-damar rahatsızlığında yararlıdır. Ayrıca kan şekerini dengede tutarak vücudun kilo verme hızını da arttırır.
PAPATYA: Yemek sonrası içilen papatya çayı mide asidini azaltır, mide ülseri olan kişilerde büyük yarar sağlar. Aynı zamanda düzenli kullanımında vücuda uyku verir, stresi yatıştırır.
MELİSA: Gaz giderici, virüs/bakteri karşıtı, antioksidan, stres yatıştırıcı, rahatlatıcı gibi pek çok etkisi bulunur.
Sağlıkla kalın…     Diyetisyen Fulya ÖZGÜRLER
Leave A Reply

Your email address will not be published.