Kılıçdaroğlu; İznik’i ranta teslim etmeyin

1

CHP Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Bursa ziyareti öncesinde karayoluyla İznik’e geldi.

Kılıçdaroğlu’nu, Derbent’te CHP Bursa Milletvekilleri Erkan Aydın, Orhan Sarıbal, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Yüksel Özkan ile Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş, CHP İznik İlçe Başkanı Asiye Çalışkan, parti mensupları ve vatandaşlar karşıladı.

İlk olarak Mavi Çini Atölyesini gezen Kılıçdaroğlu İznik çinisinin yapım aşamaları hakkında bilgi alarak atölyeyi gezdi. Daha sonra Eleia Otel de STK temsilcileri, muhtarlar, kanaat önderleri ile bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu coğrafya ranta teslim edilirse hepimiz kaybederiz” dedi.

Kılıçdaroğlu, az önce konuşurken bir dostumuz dedi ki İstanbullular buradan arsalar aldılar. Dedim alabilirler doğal güzelliğe tabiata ihanet etmemek şartıyla bu doğal güzelliği ranta teslim etmemek şartıyla gelip alsınlar. Bizim vatandaşlarımız alabilirler. Ama bütün bu tabiatı yok ederlerse İznik, İznik olmaktan çıkar. Tıpkı İstanbul’un İstanbul olmaktan çıktığı gibi. Bu konuda İzniklilerin de duyarlı olması lazım.  Efendim gelelim sizin asıl meselenize sözlerime başlarken dedim ki herkesin karnının doyduğu bir Türkiye kutlu bir Türkiyedir. Herkesin huzur içinde yaşadığı, kahvesinde oturduğu, caddesinde tanımadığı bir insana selam verdiği karşılıklı selam aldığı komşuların gidip geldiği bir Türkiye huzurlu bir Türkiyedir.

Peki karnımız nasıl doyacak? İki şekilde doyar. Çalışır üretir kazanırız alınteri dökeriz karnımız doyar. Bizim inancımızda dünya görüşümüzde de da alınteri en değerli kavramdır. Alın teri kadar değerli bir şey yoktur. İkincisi alın teri dökmeden bir köşede oturursunuz; elinde viski kadehi vardır, büyük paralarınız vardır, faizi yatırırsınız, büyük paralar alırsınız. Alın teri, emek dökmüyorsunuz. Kim yüksek faiz veriyorsa paranızı yatırıyorsunuz. İşçi yok, işveren yok, grev yok, bankadan kredi yok. Türkiye, son 16 yılda bu adamlara teslim edildi. Alın teri dökenler, gelecekten endişe duyuyorlar. Ama bu adamların hiç biri gelecekten endişe duymuyor, çünkü paraları, dolarları, milyarları var. Faiz ödüyorsunuz, hepimiz ödüyoruz. Dışarıda bir avuç tefeciye 16 yılda 156 milyar dolar ödendi. Biz buna karşıyız. Borçlandığımız için ödüyoruz. Niye borçlanıyoruz, fabrika mı yaptık, yeni istihdam alanları mı oluşturduk, çiftçiye teşvik mi verdik? Bu para nereyi gitti, ben bilmiyorum. Meclisteki hiç bir milletvekili de bilmiyor. Nereye gitti bu para? İçeride de faiz ödendi. Bir masa, bir sandalye kim yüksek faiz veriyorsa parayı oraya veriyorsun. İçeriye ödenen faiz 699 milyar TL. Çiftçilerimizin arasında faiz geliri olan var mı? Esnaf, tüccar, sanayicimiz, memur, emekli, işçi var mı? Kim aldı bu 699 milyar faizi? Türkiye’yi bu noktaya getirdik. Hepimiz bir kriz yaşıyoruz. Bundan çıkılır mı? Çıkılır. Asla karamsar değiliz. Bu millet kurtuluş savaşını vermişse bizim karamsarlığa kapılma gibi hukukumuz yoktur. Biz kendi ülkemizi bütün badirelerden kurtarırız” dedi.

Hepimizin karnının doyduğu güzel bir Türkiye olsun

“Bunun birinci yolu, kim ne ekecek? Hepimiz zeytin ekersek iflas ederiz, buğday ekersek, iflas edersiniz, pirinç ekersek iflas ederiz. Ne ekeriz, ne kazanırız? Bütün dünya planlama yapıyor. Biz zeytin, siz, mercimek, kavun, karpuz ekecek. Herkes ekiyor ve kazanıyor. Çünkü planlama var. Bir ülkede planlama varsa, o ülkede herkes eker, alın teri yapar, herkes kazanır. Hollanda, Konya’dan küçük. Ama onların tarım ürünlerinde ihracatı bizim 5 katımız. Biz Hollanda’nın ihracat ettiği tarım ürününün 5’te 1’ini ihracat yaparsak kendimizi sorgulamamız lazım. Ama onlar planlama yapıyor. Türkiye’de böyle bir düzenleme yok. Ben herkesin kazandığı, çalıştığı, rantın olmadığı bir Türkiye istiyorum. Hortumcuların olmadığı Türkiye istiyorum. 5 saatte 84 bin dolar kazanılan bir düzeni savunuyorsunuz aynen devam edin. Bu ülkede herkes kazanmalı. Alın teri değerli olsun istiyorsanız, hep beraber düşünmemiz lazım.”

‘BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE TALİBİZ’

İznik’teki çiftçinin rahatsız olduğunu biliyorum. CHP’li belediye başkanlarının büyükşehir olduğu yerlerde çiftçiler hiç şikayetçi değil. Çiçek mi alınacak? Hemen gidilir çiçek üreticilerine, kooperatif kurulur herkesin çiçeği alınır. Herkes kazanır’ dedi.

Kılıçdaroğlu, Mart ayındaki yerel seçimlerde Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne talip olduklarını da belirterek, “Bizim Büyükşehir Belediyelerimizin olduğu yerlerde üreticiler memnundur. İstanbullu nefes almak için ya Beşiktaş ya Beylikdüzü ya da Kartal’a gider. Bursa’da da ya Mudanya’ya ya da Nilüfer’e gider. Biz Bursa Büyükşehir’e talibiz. İnşallah Büyükşehir ile birlikte alındığı zaman Bursa’nın da İznik’in de görkemini bütün dünyaya tanıtacağız” diye konuştu.

1 Comment
  1. Mahmut ÇALIŞAN says

    Mavi Çini Seramik İşletmesinin ortakları Mahmut ÇALIŞKAN Serap EREYLİ ve İsmail KAYA dır.Haberi düzeltirseniz sevinirim.Selamlar.

Leave A Reply

Your email address will not be published.