Kazı çalışmalarında yeni oda mezarlar bulundu

0

Hisardere yolu üzerindeki kamulaştırılan zeytinlikte devam eden kazı çalışmalarında Bizans ve Roma dönemine ait olduğu düşünülen çatkı şeklinde pişmiş topraktan yapılmış, iç kısımları bezemeli yeni mezar odaları bulundu.

İznik’te kamulaştırılan zeytinlikte 20’den fazla erken Bizans ve Roma dönemine ait olabileceği düşünülen oda mezarları bulundu.

İznik’in Hisardere Mahallesi mevkisinde, özel mülkiyet olan zeytinlikte son 2 yılda yapılan kazılarda 5 lahit bulundu. İlk lahitin bulunmasının ardından 10 dönümlük zeytinlik alan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1 milyon 94 bin lira karşılığında kamulaştırıldı. Kaçak kazıların önüne geçmek amacıyla kamulaştırılan alan, tel örgüyle çevrilirken, çevresine güvenlik kamerası sistemi kuruldu. Koronavirüs nedeniyle geçici süreliğine ara verilen çalışmalar, 2 ay önce tekrar başladı.

Bursa’nın UNESCO’ya aday ilçesi İznik’te Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılan zeytinlik 1. derece SİT alanı ilan edilmişti. Geçtiğimi hafta üzerinde “kıyamet” mesajı çıkan bir mezar odası keşfedilmişti ve bu haber ulusal kanallarda yer almıştı. İznik Müze Müdürlüğü tarafından devam edilen çalışmalarda yeni mezarlar ortaya çıktı. Sayısı 20’den çok olan oda mezarların üzeri koruma amaçlı özel branda ile kapatıldı. Üzerinde desenler bulunan oda mezarların içerisinden neler çıkacağı önümüzde ki günlerde netleşecek. Mezarların erken Bizans ve Roma Dönemine ait olduğu öğrenildi.

Alanda çok sayıda oda mezar ve tarihi bulguların çıkması nedeniyle Antik mezarların sergilendiği alan anlamına gelen Nekro Park ilan edileceği öğrenildi. İznik’in adını alan Nicea’nın kraliçenin mezarı ise halen gizemini koruyor. Önceki gün bulunan mezar taşında şu mesaj yazılıydı: “Ben Herennia Vitalia. Bu tabutu 48 yıl yaşayan ve Phretens’in ilk lejyonu olan sevgili kocam Lulius Valentinus Christian ve 14 yıl yaşayan oğlum Lul için diktim. Kimsenin tabutu yok etmesine izin verilmemelidir, ama kim onu yok ederse kıyamet günü hesap verecektir”

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.