KALP ÜSTÜNE

0

Kalp hep dikkati çekmiş, gündelik dile de girerek çok kullanılır bir hale gelmiştir.

Bu konu da kitaplar yazılmış, en güzel şiirler kalp üstüne yazılmıştır.

Fikret Kızılok’un bir şarkısında “Yordun beni dünya, Kalbim neden hep çıkmazlarda” demiştir.

Bir İbn-i Sina panelinde konuşmacılardan biri bendim. Ve konuşmacıların metinlerinin bir araya getirildiği bir kitapçık da hazırladık. Vali adına bir yazı da hazırladım. Ne ki Vali Ahmet Özer’in hazırlamış olduğu bir sunuş yazısı sabah elimize geçti. Bunu kapaktan sonra yapıştırmaktan başka çare yoktu.

Panel bir hayli kalabalıktı. Vali paneli sonuna kadar izledi. Ve aynı paneli bir kez de Devlet Tiyatrosu Salonunda yapalım dedi.

İbn-i Sina son derece akıllı bir insan.

El-Kanun Fi’t-Tıbb adlı çok ünlü bir kitabı Roma’da 8. Yüz yıl bir tıp kitabı olarak okutuluyor.

Bu kitap çevrildi de. Yani El Kitab ül Tıp adlı kitabı, bir kütüphane haftası gününde sergiledim de. Roma’da yapılmış taş baskısı bir kitap. Büyük ilgi topladı. Onun için özel bir köşe yaptık masa üstünde. Bu kitap kilit altındaydı. Özel olarak korunuyordu.

İskender Pala kalbinden rahatsızlanıyor. Kalp konusunu inceliyor. Ve sonuçta kalp ile ilgili bir kitap yazıyor. İskender Pala dikkat çeken isimlerden biri. Çok üreten ve divan şiirini sevdiren bir kimse. İznik’e de zaman zaman geliyor.

NTV Televizyonun da Ahmet Ümit, Mario Levi ile birlikte yaptığı sohbet programları içerik bakımından zengin programlardı.

Dr. Haluk Nurbaki’nin bir atlasındaki yaptığı tespit, kalpteki NURAKULA denilen son derece temiz bir bölgede has adı ile ALLAH(C.C) adı yazı.

Hastanede ölen insanların kalplerini çıkarıp bakıyor. Ve hayret edilecek biçim, aynı yerde aynı yazıyı görüyordu. Ve bundan sonra büyük bir yankı uyandıran yazısını yazıyordu “KALBE ATILAN İMZA”

Kalp toplar damarlar vasıtası ile kalbe gelen pis kanı temizlemesinde inanılmaz bir rol oynuyor.

Yine aort damar vasıtası ile vücudun her yanına kan pompalanıyor.

Kalbin sürekli olarak çalışması dikkate alındığında bu nasıl oluyor da hiç dinlenmiyor diye sorulabiliyor.

Dinleniyor. Çalışması süresince her kalp atışı arasında çok kısa bir dinlenme süresi vardır.

Aşk ve sevgi kavramları kalp ile sembolize edilir. İnsanlar sevgilerini belirtmek için genellikle kalp resmi yaparlar. Ağaç kabuklarına ve onun gibi yerlere kalp resimleri çizerler ve bir sevgi göstergesi olarak kabul edilir.

Mitolojide Eros aşk tanrısı mutlak suretle yanında bir kalp işareti içinden geçen bir ok ile ifade edilir.

Sevgi ve aşk çok kuvvetli duygulardır.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.