Sakın Yağmur Altında Durmayın!!!

0

Dün TUZLA’daki bir kimya fabrikasında çıkan yangın, bugün ve hafta sonu İznik’te yağacak yağmurla birlikte ilçemizi kimyasal bir tehditle karşı karşıya bıraktı.

 

TUZLA’daki bir kimya fabrikasında çıkan yangın, bugün ve hafta sonu beklenen yağmur için tehlike yarattı. Yangın esnasında yağmur olmamasını bir avantaj olarak nitelendiren Uzmanlar “Kimyasal partiküller rüzgar ile birlikte dağıldı. Beklenen yağışa büyük bir etkisi olacağını zannetmiyoruz” dedi.

 

KİMYASAL PARTİKÜLLER DAĞILDI, TEHLİKE AZALDI

Bu tür yangınların insan sağlığını büyük ölçüde etkilediğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Özdemir, “Burada avantaj yağışın olmamasıydı. Yağış olmadığı için havada olan kimyasal partiküller yüksek basıncın etkisiyle 2 bin metre kadar yüksekliğe çıktı ve orada dağıldı. Rüzgarın etkisi artık güneye doğru olduğu için havadaki partiküller dağılarak seyreldi. Ortaya çıkan kimyasal partiküllerin, Toprağa büyük bir etkisi olmaz çünkü yanan kimyasallar sıcaklığın etkisiyle hızlı bir şekilde yüksek seviyelere çıktı. Doğudan batıya gelen rüzgar ile de Marmara Denizi’ne doğru dağıldı. Bu yangın sonucunda etkilenebilecek bölgeler Tuzla’nın yakın çevreleri, Kartal, Yakacık, Pendik ve Adalar olabilir. Ama İstanbul’un batı bölgesine pek etkisi olmayacaktır. Şayet dağılmasaydı Karamürsel, İznik, Gölcük, Yalova, Kocaeli, Sakarya gibi yerlerde etkili olabilirdi” dedi.

İnsanları yine de dikkatli olması konusunda uyaran Dr. Öğr. Üyesi Özdemir, ” Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ve diğer kuruluşların uyarılarına dikkat etmek gerekir. Ama büyük bir etkisi olacağını sanmıyorum çünkü yangın sona erdi. Şu noktada insan sağlığına çok büyük bir zarar vereceğini sanmıyorum” diye konuştu.

 

YAĞMURDA KALMAYIN

Yapılan uyarılarda “18 Eylül 2019 Tarihinde Tuzla Deri Sanayi’ de kimyasal maddelerin üretildiği Fabrikada çıkan yangından sonra; firmada kullanılan ve yanan kimyasalların zararlı gazları maalesef Kocaeli, İstanbul, Sakarya, Bursa ve civar bölgelere yayılmıştır.

Yarın ve hafta sonu (Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri) beklenen yağmur sırasında; atmosferde birikmiş kimyasalların yeryüzüne inmesi riskine karşı yağmur altında durmamaya özen gösterilmesi önemle hatırlatılır” denildi.

 

 

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.