İznik’te akaryakıt, gübre ve ilaç zamları protesto edildi

İznik’te bir araya gelen çiftçiler ve vatandaşlar son günlerde akaryakıt fiyatlarına gelen zamları protesto etmek için yürüyüş düzenledi. Düzenlenen yürüyüşe İznik Ziraat Odası üyeleri ile birlikte çok sayıda çiftçi ve vatandaş katıldı.

0

Başta mazot olmak üzere artan üretim maliyetleri ile zor günler geçiren çiftçilerin sesi olan İznik Ziraat Odası Başkanlığı bu kapsamda İznik’te bir yürüyüş gerçekleştirdi. İznik’li çiftçiler İznik Ziraat Odası’nın organize ettiği, tepki yürüyüşünde bir araya gelerek artan maliyetleri protesto ettiler. Lefke kapıdan başlayan yürüyüşte çok sayıda İznikli çiftçi ve vatandaş artan mazot fiyatlarını ve üretim maliyetlerini ellerinde taşıdıkları yazılar ve attıkları sloganlar ile protesto etti. Yürüyüşte çiftçiler omuzlarında “merhum çiftçi” yazılı bir tabut taşıdılar.

 

Yürüyüşün ardından İznik Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu basın açıklaması yaptı. Mutlu açıklamasında “ Alın terinin karşılığını alamayan çiftçi kardeşlerim. Girdi maliyetlerimizin önemli kısmını oluşturan mazot, gübre ve ilaç fiyatları 4-5 kat artmıştır. Bu şartlarda üretim yapmamız mümkün değil. Tarımsal girdilere fahiş oranda zamlar gelmiştir. Elektrik, mazot, gübreye gelen zamlara artık dayanacak gücümüz kalmadı. Mazota gelen zamlardan dolayı traktöre binmekten korkar olduk. Daha sezonun başında ilaç ve gübre borçlarını nasıl ödeyeceğimizi kara kara düşünmeye başladık.

Devletimizden acilen çiftçinin feryadını duymasını bekliyoruz. Mazot, ötv ve kdv’siz makul şartlarda çiftçimize verilmeli. Gübre, ilaç ve elektriği devlet sübvanse etmelidir.

Geçen yıl 7.6 olan mazot 28 TL oldu.

Geçen yıl 180 lira olan gübre 800 TL. oldu.

Geçen yıl 3-4 lira olan kabak 2,5 TL.

Geçen yıl en düşük erik 12 liraydı şimdi 6-10 TL.

Pandemi ve bölgemizdeki savaş sonrası ortaya çıkan küresel gıda krizi de gösterdi ki tarım birincil sorun kabul edilmeli ve çözüm yolları hep birlikte bulunmalıdır. Ülkemiz kendi kendine yeter. Yeter ki çiftçimizin kıymeti bilinsin ve devletini yanında görsün. Çiftçimiz önünü göremiyor, girdi fiyatları çok artmasına rağmen hasatta ürünler para edecek mi belli değil. Bu şartlarda çiftçilerimiz ekip biçemeyecektir. Acil destek gelmezse Ülkemiz ağır bir fatura ödeyecektir. Birçok kesimin enflasyonun olumsuz etkilerinden korumak için paket açıklayan hükümetimizden bizi görmesini ve moral verecek destekler açıklamasını bekliyoruz. Eğer devletimiz bizi duymazsa ülkemiz için çok geç olabilir. Çiftçi toprağa küserse köyden uzaklaşırsa daha geri dönmez, üretimi yapacak kimseyi bulamazsınız” dedi.

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.