İZNİK ORTAOKULU’NDA  BİR FRANSIZCA ÖĞRETMENİ NECİP İNCELER EFSANESİ  (I)

0

Yazan : Kenan Yeşilyurt

1928 de Kırklareli’nde doğdu. Kocahıdır İlkokulu ve Kırklareli Ortaokulunu bitirdikten sonra Liseyi Haydarpaşa Lisesi’nde okudu. Liseyi  bitirdikten sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Bölümün de okuyarak Fransızca Öğretmeni oldu. Mezun olduktan sonra da 1951 de Mersin Gülnar ilçesi ortaokuluna atandı.

1953- 1955 yıllarında askerliğini yedek subay olarak yaptı Bu arada da 27.09.1954 de Yenişehir Ortaokulundan Matematik öğretmeni Gülten Hanım ile evlendi.

Topçu Teğmen olarak teskere alması sonucunda dönüşünde 1954 yılında açılmış olan İznik Ortaokuluna ataması yapıldı. Annesi ve eşi ile yeni görev yeri olan İznik e yerleşmiştir. Bir süre sonra  da Ortaokul Müdür Muavinliğine atanmıştır.

İznik Ortaokulu yeni açılmıştı.  Ortaokula geç başlamış öğrencilerin sayısı oldukça fazlaydı. Yaşları büyük olan bu öğrencilerin okul disiplin kurallarına uyma zorlukları yaşıyordular. Bu öğrencilerin disiplin altına alınması okul müdür muavinin görevleri arasındaydı. Öğrencilerin disiplin sorunu için Başta Necip Bey olmak üzere öğretmenler öğrencileri akşamları da kontrol etmeye çalışıyorlardı.  Akşamları, Sinema, kahve kontrolleri /baskınları gibi.

Necip Bey bir taraftan öğrencilerin uyum sorunuyla uğraşırken diğer taraftan yeni okulun eksiklerinin giderilmesi, okul çalışmalarının ( Bando ve İzci teşkilatı, 19 Mayıs gösterileri, Basketbol  vb) örgütlenmesi ve yetiştirilmesi de gerekiyordu. Öğrenciler, daha önceleri basketbolu bilmeyen çocuklardan oluşuyordu. Basketbolu öğretmek, basket sahasını ve potaları yapmakla da Necip Bey ilgileniyordu.

19 Mayıs gösterisi için öğrencileri hazırlamanın yanında gösterileri renklendirmek için çuval yarışı, yoğurt yeme, yumurta gibi yarışlarla birlikte kasa- minder hareketleriyle şenlik havasına sokuyordu.  Bunların dışında Necip Bey THK işbirliği yaparak öğrencilere model uçak yapımını öğretmişti.   Öğrenciler de yaptıkları model uçaklarla 19 Mayısta gösteriler, yarışlar yapıyordular. Tabi bu görsel şölenler İznik Halkının ilgisini çekiyordu. Okulun bando takımını izlemek gerek veliler gerekse halk için farklı bir gösteriydi. İznik Halkı,  hem çocuklarını görmek hem de bu şenliği izlemek içinde   törenlere  büyük ilgi gösteriyordu. Özellikle 19 mayıs gösterilerinin ayrı bir yeri  vardı. Doğal olarak

Tabi bu arada Fransızca derslerine de özel önem veriyordu. Yıllar sonra İznik ortaokul öğrencilerinin gittikleri  okullar da Fransızca derslerindeki başarıları ile dikkat çekiyordular. Bunun sonucunda öğrencilerinden de Fransızca öğretmeni olarak yetişenler de (Ayşe Tuncel, Peruze Topuklular, Sakine Çağlar) oldu.

Bu arada MEB dan kazandığı bir bursla 7.11.1963 de Paris de Fransızca eğitimine katılma olanağını bulmuştu. Paris de kaldığı sürede Fransızca eğitim alırken, Fransız dilini öğretme yöntemleri konusunda kendini geliştirmiştir. 17.07. 1964 de Fransa dan dönüşün de İznik Ortaokulu’ndaki görevine devam etmiştir. Derslerin de, oradan getirdiği pikap/ plaklar ve diğer materyallarla Fransızca derslerini daha da ilgi çeker hale getirmiş, öğrenmeyi hızlandırmıştır.

Necip Bey’in kendisini geliştirmesi doğal olarak,  onun önünü de açmıştır. Bunun sonucunda da ise mesleğinde de yükselmesi kaçınılmazdı.

Devamı gelecek haftaya- Öğrencilerine Veda….

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.