İZNİK GÖLÜ’NDE ÇEKİLME HAD SAFHAYA ULAŞTI

Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynaklarından birisi olan İznik Gölü'nde meydana gelen su çekilmesi had safhaya ulaştı.

0

Marmara Bölgesi’nin en büyük, Türkiye’nin ise 5’inci büyük doğal gölü olan yaklaşık 300 kilometrekarelik İznik Gölü, son dönemdeki mevsimsel kuraklıktan olumsuz etkileniyor. En derin yeri 80 metre olan gölde son yapılan ölçümlere göre suyun derinliğinin  65 metre olduğu görüldü. Yaşanan çekilmelerin ardından İznik ve Orhangazi kıyındaki bazı bölgelerde küçük adacıklar oluştu.

Bölgede tarımsal sulamada da faydalanılan İznik Gölü’nün özellikle Çakırca Mahallesi yakınında su seviyesinin düşmesiyle balıkçı kayıkları karaya oturdu. Orhangazi ilçesi sahilinde ise su kıyıdan 70-80 metre çekildi. Bir zamanlar büyük teknelerin yanaştığı iskele de suyun gerisinde kaldı. Su çekilmesiyle, 2014 yılında göl kıyısının 20 metre açığında 1,5-2 metre derinlikte bulunan, 1500 yıl önce Aziz Neophytos adına inşa edildiği belirlenen ve su altı arkeoloji müzesine dönüştürüleceği açıklanan bazilika kalıntısının da büyük bir kısmı suyun çekilmesi ile görünür hale geldi.

İznik Gölünde zaman zaman su çekilmeleri yaşanıyordu kış aylarının gelmesi ile yağan yağmur ve kar suları ile göl yeniden kendini tamamlayarak eski seviyelerine dönüyordu. Fakat son birkaç senedir İznik Gölünde meydana gelen çekilmeler had safhaya ulaştı. Özellikle Orhangazi kıyısından bazı sanayi kuruluşlarının gölden su çekmeye devam etmeleri de İznik Gölünü tehdit ediyor. Gemlik’te ki bir firmanın DSİ ile yeniden protokol imzalayarak su hatlarını yenilemesi de yeniden gündeme geldi. Vatandaşlar bu konuların yetkililer tarafından zaman kaybetmeden ele alınması gerektiğini belirterek Gölün, bölge halkı açısından turizm, tarım ve balıkçılık anlamında da büyük önem arz ettiğini ifade ettiler.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.