İZNİK GÖLÜ ALARM  VERİYOR

0

Son yılların en fazla çekilmesinin yaşandığı Türkiye’nin 5.büyük gölü konumundaki İznik Gölü’nde su seviyesindeki düşüş korkutucu boyutlara ulaştı. 2019 yılının yaz döneminin ardından 2019 kış dönemi ve sonbahar dönemlerinde bölgenin yeteri kadar yağış almamasından dolayı düşen göl seviyesi, ilk bahar dönemindeki yağışlarla yeniden seviyesini yükseltmişti.

 

Sulama ve sıcaktan kayıp arttı

Yaz döneminin son derece kurak ve sıcak geçmesinden dolayı İznik Gölü’nde su seviyesi her geçen gün yeniden düşmeye başladı. Yaz döneminde İznik Gölü Havzasında hem İznik hem de Orhangazi bölgesindeki tarım alanlarında yapılan yüksek sulama nedeniyle de su seviyesi günden güne azaldı.

 

Pompa istasyonu gerçeği

İznik Gölü’nden 5 ayrı bölgede ise sulama birliklerinin tesisleri yer alıyor. İznik’te Güneyyaka’da  2, Keramet bölgesinde 2, Boyalıca’da 1 ve Göllüce’de 1 adet su pompalarının yanı sıra Orhangazi sahilinde yer alan pompa istasyonundan Gemlik’teki sanayi bölgesine çekilen su nedeniyle İznik gölündeki su seviyesi günden güne daha da azalmış durumda.

 

Orhangazi sahilindeki adacıklar korkutucu gerçeği ortaya koyuyor

İznik Gölü’ndeki su seviyesinin günden güne azalmasından sonra Gölün İznik ve Orhangazi sahilinde su seviyesi yaklaşık 30 metre çekildi. Suyun çekilmesi ile birlikte daha önce vatandaşların suya girip serinlediği alanlarda adacıklar oluştu. Ortaya çıkan manzara ise göldeki su seviyesindeki çekilmenin geldiği seviyeyi gözler önüne serdi.

 

DÜNYA’NIN EN GÜZEL GÜN BATIMI İZNİK GÖLÜNDE

Gün batımının en güzel görüldüğü günlerden biri olan ekinoks için İznik Gölünde 21 – 24 Mart tarihleri arasında İznik Ekinoks Festivali düzenleniyor. Gün batımı saatinde güneş, İznik’in karşı kıyısında bulunan Karsak Boğazı denilen mevkiden göle kavuşuyor. Dünya üzerindeki belirli göllerde nadiren görülebilen bu doğa olayı güneş suya değdiği an suyun içerisinde dağılıyor.

 

İZNİK GÖLÜ

İznik Gölü Marmara Bölgesinin en büyük, Türkiye’nin ise beşinci büyük doğal gölü olan İznik Gölü, tektonik bir tatlı su gölüdür. En büyükleri kuzeydoğudaki Karasu ve güneybatıdaki Sölöz olmak üzere, derelerin göle girdiği noktalarda küçük deltalar ve geniş sazlıklar oluşmuştur. Gölü besleyen derelerin gölle buluştuğu noktalarda küçük sazlıklar ve deltalar var. Gölün çevresi piknik sahaları, gezi alanları ve florası çok zengin bitki örtüsüyle kaplıdır. Garsak Deresi gölün fazla sularını 15 km uzaklıktaki Marmara Denizi’nde Gemlik körfezine ulaştırır. İznik Gölünün yüz ölçümü 310 km², doğu-batı doğrultusunda uzanan bu elips şeklindeki gölün uzunluğu 33 km, genişliği 12 km, çevresi 95 km’dir.

 

Orhangazi Sahili

Autocad Satın Al

Leave A Reply

Your email address will not be published.