İznik Gölü 1 ayda 3 metre çekildi

0

Türkiye’nin en büyük 5. gölü olan İznik Gölü’nde son bir ay içerisinde su 3 metreye yakın çekildi. Ani yaşanan bu çekilme vatandaşları da tedirgin ediyor.

İznik Gölü’nde yaşanan ani su çekilmeleri tehlike çanlarının çalmasına yol açtı. 298 kilometrekarelik alana sahip Marmara Bölgesi’nin en büyük gölü olan İznik Gölü’nde su seviyelerindeki ciddi çekilmeler ilçe sakinlerini ve çiftçileri tedirgin ediyor. Konu ile ilgili açıklama yapan İznik Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu, 2014 yılında da İznik Gölünde yer yer 10 metreye kadar su çekilmeleri yaşanmıştı. O tarihlerde mevsim kurak geçmiş  ve hiç yağmur yağmamıştı. Bu senede yaz ayları kurak geçti bölgemiz son bir ay içerinde yağmur almaya başlamasına rağmen bu yeterli olmadı ve İznik Gölünde ciddi anlamda bir çekilme yaşandığını görüyoruz buda bizi tedirgin ediyor. Çevresinde binlerce zeytin ağıcının bulunduğu İznik Gölü, ilçemizin tarımına yön veriyor. Sulama ihtiyacımızın bir kısmını bu gölümüzden sağlıyoruz. Göl olmasa, tarım ürünlerimizin sulanmasında ciddi sıkıntılar yaşarız” dedi.

2018 Yılının Ocak ayında da İznik Gölü 5 metre kadar çekilmiş ve İznik Gölü’nün çekilme sebebini araştırmak için Uludağ Üniversitesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurhayat Dalkıran, ve ekibi yaptıkları incelemenin ardından gölün çekilme sebebinin kuraklık olduğunu belirtmişti.

Yrd. Doç. Dr. Nurhayat Dalkıran konuyla ilgili yaptığı açıklamada “İznik gölünde yatay bir çekilme var. Dikey çekilmenin ise ne kadar olduğunu şu an öngöremiyorum. Onu detaylı araştırmak gerek. Göldeki çekilmenin en önemli sebebi bu yılki yağışın daha az olması. Normalde İznik Gölü havzasını yani bu bölgeye has olarak, 30 yıllık yağış yaklaşık 750 milimetre kadar. 2017 yılında İznik Gölü alt havzasında düşen yağış yaklaşık 580 milimetre civarında. Yani bu demek oluyor ki, bu yıl yaklaşık 150-160 milimetre kadar biraz daha az yağış miktarı düşmüş. Türkiye’nin genelinde aynı sorun var. Dolayısıyla bu dönemin kurak geçmesiyle ilişkili bir çekilme” diye konuşmuştu.

Leave A Reply

Your email address will not be published.