İYİ Parti – CHP kavgası’nın kazananı Ak Parti olur

0

Şimdi ben buraya neden çıktım, niçin çıktım, nasıl çıktım.
Bunu izaha gerek yok. Gördünüz, yürüdüm çıktım.
Ama çıkmamış da olabilirim?
Çıkmışsam çıkmışımdır, çıkmamışsam çıkmamışımdır.
Görünün köy uzakta değildir.

Buraya çıktıkta, sonradan çıkmadık mı dedik.
Bunlar bi’takım uydurma laflardır.
Sahi ya, ben buraya neden çıktım.
Kim çıkardı ulan beni buraya.

Aziz Nesin’in romanından sinemaya uyarlanan ve Türk Sinemasının en büyük ustalarından biri olan rahmetli Kemal Sunal’ın başrol oynadığı Zübük filmi, herhalde Türkiye siyasetini ve siyasetçilerini en iyi özetleyen filmlerden bir tanesidir. Filme adını veren Zübük kelimesi halk arasında kendi çıkarları için her yolu mübah sayan “menfaatçi ve çıkarcı” anlamında kullanılır.

Mart 2019 yapılacak olan yerel seçimleri 2 ay gibi kısa bir süre kala hem Türkiye hem de İznik siyaseti adeta bir cadı kazanı olmuş durumda. Bunun en büyük nedeni ise; her gün delinin biri kuyuya bir taş atıyor, 10 akıllı bir araya gelip taşı kuyudan çıkartmak için balıklama dipsiz kuyuya atlıyor. Sonuç mu? Kuyu tipsiz arkadaşlar, oradan oltaya balık gelmez!

***

Usta’dan beklenti yüksek

Bildiğiniz gibi AK Parti İznik Belediye Başkanı Adayı olarak Kağan Mehmet Usta’yı gösterdi ve hızlı bir şekilde seçim startını verdi. Kağan Usta’nın aday olarak gösterilmesi basit bir yorum katmak gerekir ise; AK Parti Genel Merkezi tarafından bu dönem teşkilatlara daha fazla önem verildi. Ve teşkilatların isteği oldu.

Sokağın yorumunu değerlendirmek gerekir ise; Usta’nın İznik’e ciddi bir vizyon katacağını, kutuplaştıran değil birleştiren bir siyaset yapacağı yönünde. Kağan Usta henüz projelerini açıklamadı ama beklentinin yüksek olduğunu söylemeden geçemiyorum.

****

CHP – İYİ Parti kavgasının kazananı AK Parti oldu!

Cumhuriyet Halk Partisi ile İYİ Parti arasında “Millet İttifakı” adı altında uzun süredir görüşmeler yapılıyor, parsel kavgası bir türlü bitmek bilmiyordu! Geçtiğimiz hafta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bir araya gelmiş, Bursa’nın Osmangazi ilçesinin de içinde olduğu sıkıntılı bölgeler için masaya oturmuştu. Masadan el sıkışarak kalkan iki lider, sıkıntılı il ve ilçeleri nihayet paylaşarak son noktayı koydu!

Koyulan bu nokta ile beraber aralarında İznik’in de bulunduğu bir çok ilçe altın tepsi içinde AK Parti’ye sunuldu dersek, yerinde bir tespit yapmış oluruz. CHP’nin yıllardır anlamadığı, üzerinde durmadığı ama onlara çok fazla seçim kaybettiren en önemli unsur; genel merkezin değil, tabanın ne istediği! CHP’nin yıllarını alan bu denkleme bir de İYİ Parti girince, çok bilinmeyenli denklem içerisinde kaybeden CHP-İYİ Parti olurken, kazanan da AK Parti oldu!

****

Kendi başınızı yediniz!

İznik siyasetinde CHP kadroları tarafından en çok konuşulan aday adayları şüphesiz ki Asiye Çalışkan ile Kenan Karakaş oldu. Çalışkan bu süreçte biraz daha arka planda durmuş, Karakaş ise bolca kulis malzemesi yapılmasına rağmen hiçbir açıklama yapmayarak “ben görev adamıyım, görev verilirse kaçmam” demekle yetinmişti. Fakat uzayan bu süreç seçmeni büyük bir bilinmezliğin içine çekti diyebiliriz. Bu süreçte en iyi ve doğru hamleyi İznik İYİ Parti yönetimi yaparak sessizce sıralarını beklemiş, bu sabırlı sessizlik beraberinde İznik’i adaylığını İYİ Parti’ye kazandırmış oldu.

CHP kadroları bu süreçte aslında çok ciddi hatalar yaptı ve bu tabanda kutuplaşma, partiye küskünlük ve kopmaları beraberinde getirdi. Son olarak İznik’in İYİ Parti’ye verilmesiyle beraber İznik’te CHP seçmeni sandığa gidip-gitmeme konusunda ciddi bir yol ayrımına da itilmiş oldu. Şimdi CHP ve İYİ Parti’de en büyük soru işareti de, CHP tabanı İYİ Parti adayına oy verecek mi? Sorusu oluyor.

Bunun nedenleri üzerinden uzunca yazabilir, üzerine konuşabilir ya da çeşitli değerlendirmeler mutlaka yapabiliriz ama şu anda gereksiz olacaktır. Çünkü CHP ve İYİ Parti bu süreçte tabanı dinlemekten yada bir tutum takınmaktan ise; ilçeleri parsel parsel paylaşmayı daha doğru buldu.

Sizin anlayacağınız CHP bu süreçte “Dimyat`a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak” deyiminin altına kocaman bir imza atarak, İznik Belediye Başkanlığı koltuğunu bir kez daha kaybetmiş oldu!

****

Siz siz olun, bu yemeği üfleyerek yiyin yoksa ağzınız çok yanacak!

Peki, şimdi ne olacak? CHP ve İYİ Parti’ye gönül vermiş seçmenin en çok sorduğu soru herhalde bu olsa gerek. Ben söyleyeyim;

İznik Belediye Başkanı adaylığı, 28 Haziran seçimlerinde 7581 oy alan CHP tarafından; 5131 oy olan İYİ Parti’ye teslim edildi. Yani CHP dedi ki; “biz 28 Haziran seçimlerinde İznik’te sizden daha çok oy aldık ama buyurun İznik sizin hakkınız, güle güle adayınızı çıkarın.” CHP dedi ki; bu nane bizim yiyeceğimiz nane değil, bu yemeyin nanesi siz olun biz tuzu-biberi oluruz. Benim en çok merak ettiğim şey ise; yemek ortada ama ne yemeğin aşçısı belli ne de yemeği yiyecek ağız. CHP seçmenini uyarmak gerekirse siz siz olun bu yemeği üfleyerek yiyin yoksa ağzınız çok yanacak!

****

Kenan Karakaş kimin adayı?

CHP ile İYİ Parti arasında yapılan protokol beraberinde yeni bir tartışmayı da getirdi. Bu filmin başrol oyuncusu ise tabi ki CHP’nin aday adayı olarak bildiğimiz Kenan Karakaş! Protokol diyor ki; bir başka partiden aday adaylığını açıklayan kişi diğer partiden aday gösterilemez. Yani; CHP’den aday adayı olan Kenan Karakaş, İYİ Parti’nin İznik Belediye Başkan Adayı OLAMAZ! Bunu kim diyor, imzalanan protokol diyor.! Bu akşam iki parti toplanarak bir görüşme gerçekleştirecekler. Bakalım bu görüşmeden nasıl bir sonuç çıkacak. CHP yönetimi Kenan Karakaş olmasın diye yine ısrar edecek mi?

Leave A Reply

Your email address will not be published.