İŞTE O SES – SENA TOPÇU

0

Her hafta birbirinden özel seslerin isimlerini siz değerli okuyucularımız ile buluşturmaya devam ediyoruz. Bu projeyi ben son zamanlarda özellikle bir amaç haline getirmiş bulunmaktayım. Mikrofon arkasındaki saklı kalmış isimleri ortaya çıkartmak ve onlar ile röportajlar yapıp hayat hikayelerini Gazeteye aktarmak kadar güzel bir şey yok hayatta. Başta İznik Gazetesi ekibine ve bu röportajları samimiyet ile okuyan sevgili okuyucularımıza sonsuz teşekkürler. Bu hafta sevgili Sena Topçu ile seslendirme sektörü üzerine harika bir röportaj yaptık. Kendisi nasıl başladı? Gelecek zamanda kendisini bu sektörde nasıl görüyor ve bu işi yapmak isteyen genç arkadaşlarımıza ne gibi tavsiyeler verebilir gibi tüm sorularınızın cevapları bu röportajımızda.

 

Seslendirme sektörüne kaç yılında ve nasıl başladınız?

 

Seslendirme dublaj eğitimimi 2020 yılında tamamladım fakat pandemi sebebiyle 2021 yılında aktif olarak çalışmaya başladım. Lisans eğitimim radyo sinema Tv üzerine. Mezun olduktan sonra 5 yıl kadar spikerlik/muhabirlik ve editörlük yaptım. Sektörün içinde güvendiğim yönetmenlerimin sesim ile ilgili yorumları sayesinde böyle bir alanın varlığını keşfettim. Ve tabii sadece ses kalitesi ile olmayacağı için bu işin duayen isimlerden eğitimimi alarak ilk adımımı attım.

 

İlk ses verdiğiniz karakteri hatırlıyor musunuz? Nasıl bir duyguydu?

 

İlk ses verdiğim karakter hemen her yeni başlayan meslektaşımın geçtiği yol olan hint dizisi karakteriydi. Eku de je kewaste, Suman karakteri. Benim ilk başrol deneyimim olmasından kaynaklı mı bilemiyorum ama hem çok keyifli hem de çok heyecanlandığım bir deneyim süreciydi. Yaklaşık 200 bölüm konuştuktan sonra artık Suman benim bir parçam haline geldi. Her zaman mutlulukla hatırlıyorum onu.

 

Kendi sesinizi sosyal mecralarda veya TV de duyunca nasıl tepkiler veriyorsunuz?

 

Önceleri sesine hayranlık duyduğum hocalarımın sesine sevdiğim bir oyuncunun filminde rastladığımda ne hissediyorsam tam olarak o. Kaydını aldığımı bilmeme rağmen sanki ilk defa izliyormuşum gibi pür dikkat izliyorum. Ve tabii gururlanıyorum.

 

Her insan seslendirme yapabilir mi neler gerekiyor?

 

Her insan seslendirme yapabilir, Türkçe’nin konuşma dili kurallarına hakim ise bu mümkün. Ama her insan mikrofon oyunculuğu yapamaz. Aslında bizim bir metin seslendirmekten ziyade mesaimizi harcadığımız şey mikrofon başında bir oyunculuk performansı sergilemek. Bu da iyi bir oyun gücü bu anlamda alınan eğitimleri ve biraz da doğaçlama yeteneğini beraberinde getiriyor. Bu sebeple ben ikisini birbirinden ayırıyorum.

 

Son zamanlarda seslendirme sektörünü ve meslek hayatınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Her sektörde olduğu gibi zorlukları ve kolaylıkları var. Bununla mücadele etmek ya da olumsuzluklara rağmen bunu sürdürebilmek sanırım meslekle nasıl bir ilişkimiz olduğuna bağlı. Ben bu mesleğe gönülden bağlı hissettiğim için zorluklarından çok güzelliklerine ve kolaylıklarına odaklıyım. Doğru yerde olduğumu ve bu mesleğe ait olduğumu hissediyorum.

 

Seslendirme sanatçısı olmak isteyenlere ne gibi tavsiyeler verebilirsiniz?

 

Samimi olarak bir kaç öneride bulunmak isterim tabi. İlk söyleyeceğim şey bunun bir hobi olmadığı. Bu bir meslek ve mesai gerektiriyor. Uzmanlık gerektiriyor. İyi bir eğitim ve sürekli pratik gerektiriyor. Bu sebeple ful konsantre bu işin içinde olunması gerektiğini düşünüyorum. Bu sürecin sonunda da siz tamam oldum dediğiniz noktada sektörde yer edinebilmek için belli bir süreye ihtiyaç var. Stüdyoların sizi tanıması, güvenmesi, işbirliği içinde olmak isteyecekleri süreye kadar hayatı idame ettirebilecek seviyede kazanç elde etmek pek mümkün olmadığından maddi riskleri de alarak adım atmak en doğrusu olacaktır. Ben ne iş olursa olsun aşkla yapılması gerektiğini düşündüğüm için bu iş hakkında o enerjiyi hissetmiyorlarsa alınacak risklerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiği önerebilirim.

 

Son olarak bu sektörde gelecekte kendi konumunuzu nasıl görüyorsunuz?

 

Başladığım günden bu güne yolculuğumdan ve gelişimimden memnunum. Kendimle ilgili özeleştirilerim mutlaka var fakat bu işi ne kadar sevdiğimi ve emek harcadığımı biliyorum. Kesinlikle hepsine değer. Bu gelişimi yıllar içinde de sürdürmeye devam edeceğimden emin olduğum gelecekte sektörün en iyi/bilinir sesleri arasında görüyorum kendimi. Şuan önlerinde saygıyla eğildiğim sevgili hocalarımın bilgi ve birikim seviyesine ulaştığımda bu işi icra etmenin yanında artık öğretiyor konumuna geleceğimi düşünüyorum. Son olarak beni böyle bir projeye dahil ettiğiniz için çok teşekkür ederim.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.