INSAN OYNAMAYI SEVİYOR: MADAM CURİE , OPPENHEİMER VE ATOM BOMBASI

0

İnsan gerçekten birşeylerle oynamayı seviyor ve bunun sonunda birşeyler yapıyor. Yaptığı o şeyle de oynuyor. Ne ki bunun sonucunda ilkin iyi şeyler düşünüyor, iyimserdir.  Bununla ben gündelik yaşamımı kolaylaştıracağım diyor, aklından geçiriyor, ne ki bunun çok kötü sonuçları da olacağını pek düşünmek istemiyor.

Birde bakmış  ki bunun sonucunda hiç de iyi olmayan şeyler de olabiliyor.  Ya bundan bir pişmanlık duyuyor bunu bir kontrol edeyim diyor, denetimde tutalım diye bunun çarelerini tedbirlerini geliştirmek gibi bir zorunluluk ile karşı karşıya kalıyor.

Ne ki bu her zaman bir tehlike, tehdit arzediyor. Ondan sonra kafanı iki elin arasına al, düşün babam düşün, bir elin yüreğinde. Tedirgin bir biçimde, kaygı içinde yaşa dur. O kadar sıkıntı ve dert varken başında.

 

Madam Curie diye bilinir ama bu adı Pierre Curie ile evlendikten sonra almıştır. Asıl Polonya lidir.Asıl adı Maria Salomea Skłodowska .

 

Madam Curie bir üniversitede hocadır. Derslere girip çıkmaktadır. Ne ki bir gün üniversite kurulu onun laboratuvarına yer ve izin vermez. Madam Curie buna çok içerler. Pierre ona yardımcı olur. Benim atolyemde laboratuvarımda çalış der. Bu beraberlikten bir yakınlaşma doğar.  Öyle idi , böyle idi sonuçta Pierre ile evlenirler.

 

Madam Curie nin çalışma alanı atomun içindeki radyasyon salınımıdır.

Bilindiği gibi bir düşünür, Demokrit bölünemeyen en küçük parçaya atom demişti.

Bu düşünür yani Demokrit Marks’ in tezinde de yer alan bir isimdir. O zaman ancak bu kadarı biliniyordu. Daha sonraki yıllarda araştırmalarda kuantum fiziği ile görüldü ki atom altı parçacıklar da var.

 

Bu keşif  bütün bilinenleri alt üst etti. Bilinen bütün şeylerin yeniden gözden geçirilmesini ve başka sonuçlar elde edilmesine yol açtı.

 

Çernobil Atom Regülatör ‘ünde ki kazadan sonra dünya bu konuyu yeniden bir düşündü; düşünmesi için pek çok sebep vardı.Bu kazadan sonra bir radyasyon salınımı ne kadardır, insanları ne ölçüde ve nasıl rahatsız eder.

 

Be o zaman Gökçeada ‘ daydım.. Hemen sağlık ocağından bir hekim, yanlış  hatırlamıyorsam adı Zeki idi. Onla görüştüm, kütüphane de konu ile ilgili bir ‘ söyleşi ‘ gerçekleştirdik.

Ben bir hayli hazırlıklı idim. Hiroşima ve Nagazaki ye atılan atom bombasının yaptığı etkiler sonucu neler olmuştu bunlar biliniyordu. Bunları bir notlar halinde hazırladım. Bunlar, bu notlar evi derler toplar iken bir biçimde elime geçti. Aradan uzun bir süre geçti ne oldu bilmiyorum.

 

Davetiye bastırdım .

Salon bir hayli kalabalıktı.

Ben konuyu açtım. Tabiki Çernobil  kazasından bahisle, birşeyler söyledim. Sonra Zeki’ye soru yönelterek ‘ radyasyon nedir ne değildir ‘ diye açtım konuyu.

İlk atom bombasının babası Oppenheimer.

Ama Dr. Robert Oppenheimer bundan pek memnun değildir. New Meksico da takdir belgesini alırken şunları diyordu.

‘Bu gururun derin bir endişe ile karışık yaşanması gerekiyor. Atom bombaları ile savaşan bir dünyanın veya savaşa hazırlanan bir dünyanın veya savaşa hazırlarlanan ulusların envanterine yeni silahlar olarak eklenecek, insanlık günün birinde Los Amelos ( atom bombasının üretildiği gizli üs ) ve Hirosima adlarına lanet edeceklerdir. Bu dünyanın halkları birleşmeli, aksi halde yok olacaklardır. ‘

 

Oppenheimer bir kavanoz içinde külleri 1967 yılı fırtınalı ve yağmurlu bir günde Karayiplerdeki Carval kayaliklari, Conga ve Lovongo adaları arasında bir tekneden 20m.  derinliğe eşi Kitty külleri denize atar.

 

Ve eşi Kitty kısık bir sesle, istediği yer burasıdır der.

Aynı olayı dinamiti bulan Alfred Nobel de de görüyoruz. Nobel dinamiti bulur. Bu bir patlayıcı maddedir. Nitrogliserin-sodyumkarbonat bileşimi olan bu maddenin insanlığa zarar verdiğini görünce bilim dallarında başarı kazanmış bilim adamlarına ve edebiyat alanında basarili yazarlara ödül koyarak bir iç rahatlığı elde etmek ister.

 

Oppenheimer ‘nin hayatını konu alan bir kitap yayımlanmış ve yine hayatını konu alan bir film de yapılarak vizyona girmiştir.

 

Yine aynı şey yapay zeka içinde söz konusudur.

Aman bu işi durdurun tehlikeli bir hal alabilir diye feryat figan ediliyor. BM ve Genel Sekteri de bu konuda bir açıklama yaparak nükleer faaliyetler yanında tehlikeli bir rol oynayabilir diye bir uyarı yaptı.

Leave A Reply

Your email address will not be published.