HİÇ BUKADAR ÇEKİLMEMİŞTİ

0

Türkiye’nin en büyük 5.gölü olan İznik Gölü’nde son yıllarda başta kuraklık olmak üzere  çeşitli sebepler nedeniyle yaşanan su eksilmesinde ki artış giderek büyümeye devam ediyor. İznik Gölü için yapılan uyarılar dikkate alınmadığı takdirde tıpkı yanlış su politikalarına kurban giden orta Asya’daki Dünya’nın 4. Büyük gölü  Aral Gölü gibi, yok olup gitmesinden korkuluyor.

Son yıllardaki çekilmesi ile zaman zaman ülke gündemine düşen Türkiye’nin 5. büyük gölü İznik Gölün’deki su eksilmesi hızlı bir şekilde ilerliyor.

Uzun zamandır İznik Gölü’nde yaşanan çekilme ile ilgili yapılan bir çok çağrı ve uyarılar karşılıksız kalırken, adeta kaderine terk edilen İznik Gölü’nde yaşanan çekilmenin korkutucu boyutu kameralara yansıyor.

“Bazilika kara ile birleşti”

İznik Gölü’nde yaşanan çekilme nedeniyle gölün en büyük iskelesi artık tamamen toprak üstünde kaldı. 60 gündür yağmur düşmeyen göl çevresinde kuraklık had safhaya ulaştı. İznik Gölü’nde su altında keşfedilen ve 2 metre derinlikte bulunan tarihi bazilika ise çekilme sebebiyle gün yüzüne çıktı. Kazı çalışmaları devam eden tarihi Bazilika kara ile tamamen birleşirken hafta sonu tatili için İznik’e gelen turistler yasak dinlemeyerek Bazilikanın üzerine çıkarak öz çekim yaptılar. Duruma tepki gösteren İznikli vatandaşlar polis ekiplerine haber vererek tarihe yapılan bu saygısızlığa isyan ettiler.

“Orhangazi İskelesi tamamen karada kaldı”

İznik Gölü’nün Orhangazi sahilinde bulunan ve bir zamanlar İznik – Orhangazi arasında yolcu taşımacılığı yapan feribotun bağlı olduğu İskele’nin yaşanan çekilme nedeniyle tamamen karada kaldığı görülürken, çevrede bulunan ve çekilmeye şahit olan vatandaşlar İznik Gölü için artık bir adım atılmasını istiyor.

”Hiçbir Adım atılmadı”’

İznik ve Orhangazi medyasının İznik Gölü’nde yaşanan çekilmeyi yerel ve ulusal basında defalarca haber yapmasına rağmen İznik Gölü’nü kurtarmak için maalesef henüz hiç bir adım atılmadı. İznik Gölü her geçen gün kuruyor. Göl can çekişmeye devam ediyor. Ülkemizde onca örneği varken ve İznik Gölü için göz göre felaket yaklaşırken neden bu konuda hiç birşey yapılmadığını vatandaş kaygıyla takip ediyor.

”İznik Gölü’de hassas alan ilan edilsin”

Isparta’nın dört ilçesinin sınırları içinde bulunan ve göl yüzeyi 520 kilometrekareden 410 kilometrekareye, ortalama su seviyesi 16 metreden 6 metreye kadar gerileyen Eğirdir Gölü ile Gölcük Krater Gölü, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edildi.

İki göl için alınan “Kesin Korunacak Hassas Alan”   kararı  sonrası Türkiye’nin 5’inci büyük İznik Gölü’nde kuralık nedeniyle son yıllarda yaşanan çekilme ciddi boyutlara ulaşması nedeniyle bölge kamuoyunda aynı kararın İznik gölü içinde alınması için ciddi anlamda talep baskısı oluşmuştu.

İznik Gölü’nde yaşanan çekilmenin korkutucu boyutlara ulaştığını söyleyen vatandaşlar ise kıyıdan metrelerce çekilen İznik gölü için acilen bir adım atılmasını beklediklerini ifade ederek, yetkililerden çekilmenin bir an önce durması için bir çalışma yapılmasını istiyor.

Leave A Reply

Your email address will not be published.