Türkiye’nin İlk Sosyalist Muhtarı Fevzi Kavuk Son Yolculuğuna Uğurlandı

0

Türkiye’nin İlk Sosyalist Muhtarı Fevzi Kavuk Son Yolculuğuna Uğurlandı

Türkiye sosyalist hareketinin önemli köy önderlerinden biri olan Fevzi Kavuk, 1 Haziran1931 tarihinde İznik’in Müşküle köyünde dünyaya geldi. Yaşamı; kitaplara ve belgesellere konu olan Fevzi Kavuk tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Türkiye’nin ilk sosyalist muhtarı olan Kavuk’un cenazesi Pazar günü öğle namazına müteakip İznik’e bağlı Müşküle köyünde toprağa verildi.

Müşküle Köyü meydanında düzenlenen cenaze törenine;

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, Eski Bakanlardan Ertuğrul Yalçınbayır, CHP Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Ceyhun İrgil, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, ve Erkan Aydın, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, CHP İl Başkanı Şadi Özdemir, Sivil Toplum Örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Efsane Muhtar Fevzi Kavuk gözyaşları arasında köy mezarlığında toprağa verildi.

Fevzi KAVUK Kimdir?

Köylü önderi, siyasetçi. 1931 yılında İznik’in Müşküle köyünde doğdu. İlkokulu köyünde okudu. Askerliğini 1951’de jandarma eri olarak Edirne ve Siirt’te yaptı. Anadolu’nun batısını ve doğusunu tanıma olanağı buldu. Nâzım Hikmet’le birlikte Bursa ceza evinde yatan edebiyatçı İsmail Başaran ile aynı köyden olup, o dönemde köyün öğretmenliğine atanan Seyfi Alp’le birlikte yakınlık kurdu ve ufku genişledi. Gazete ve kitap okumaya, ülke ve dünya sorunlarıyla ilgilenmeye başlayarak kendini yetiştirdi. Köyünün gençlerini çevresinde topladı ve “Dostluk Spor Kulübü” nü kurdu. Gençlerin çeşitli kültür etkinliklerine katılmalarını sağladı.

27 Mayıs müdahalesinin ardından 25 Ağustos 1960 tarihinde askerin ısrarıyla köy muhtarı olan Fevzi Kavuk, 1963 yerel seçimlerinde bu kez kendi iradesiyle TİP’in adayı olur. Karşısında Adalet Partili bir aday olmasına rağmen seçimi büyük bir farkla kazanan Kavuk, 1980 yılına kadarki tüm seçimleri kazanarak muhtar olmayı başarır. Kavuk’un muhtarlığı, 12 Eylül sabah saat altıda iki askerin gelip onu gözaltına almasıyla sona erer. Artık o da Bursa Cezaevindedir…

Fevzi Kavuk, 1960’lı yıllarda TİP’in İzmir’deki I. Kongresini yaşamış; burada Cemal Hakkı Selek, Yaşar Kemal, Şükran Kurdakul, Fethi Naci ve daha birçok aydın ve sanatçıyla tanışmış, yeni dostluklar kurmuştur.

Onun Müşküle’de gösterdiği başarı, sosyalist hareket içinde büyük sempati toplamış, parti içinde tanınmasını sağlamıştır.

1965 genel seçimleri öncesinde Fevzi Kavuk ve arkadaşları, TİP’in İznik, Orhangazi, Gemlik, Yenişehir ilçeleri başta olmak üzere Bursa’da örgütlenmesi için seferber olurlar. Müşküleliler; TİP’in Bursa’daki diğer ilçe yönetimlerinde de görev alarak TİP’in Bursa’da seçimlere girme hakkı kazanmasını sağlarlar.

Fevzi Kavuk’un dostları olan Nihat Behram ve Ataol Behramoğlu, Bursa’daki sanatsal ve politik çalışmalara destek verirler.

1965 Genel Seçimleri öncesi TİP’in Bursa’da milletvekili adayı belirlemek için gerçekleştirdiği ön seçimde Fevzi Kavuk ilk sırayı almasına rağmen Parti Genel Merkezi, Adnan Cemgil’i birinci sıraya, Fevzi Kavuk’u ikinci sıraya yerleştirir. Fevzi Kavuk, aydın kimliği ve çalışkanlığına tanık olduğu Adnan Cemgil’in birinci sıraya konmasına kızmaz, çalışmalarına devam eder…

Fevzi Kavuk; 1966 yılında Malatya’da yapılan TİP Kongresine İbrahim Balaban, Avukat Şükrü Akmansoy ve Gürbüz Akkök’le Bursa delegesi olarak katılmış, kongre sonucunda TİP Genel Yönetim Kuruluna; Mehmet Ali Aybar’ın istifası sonrasında ise Şaban Yıldız Başkanlığındaki Merkez Yönetim Kuruluna girmiştir. Kavuk, bu göreve sonraki dönemlerde üç kez daha seçilecektir.

Fevzi Kavuk, 1964 yılında, Bursa- İznik yolu, Müşküle ayrımına yakın bir yerde İbrahim Balaban, Mimar Emin Canpolat, İsmail Başaran ve Emin Alper’le birlikte Nâzım Hikmet’in “Vasiyet” şiirinden yola çıkarak ona çınar diken ekibin içinde yer almıştır.

Leave A Reply

Your email address will not be published.