Tarımda 17 Hastalıkla Biyo-teknik ile mücadele edilecek…

0

İznik’te zeytin ve meyve sebze üreticilerine yönelik bilgilendirme toplantısı Çakırca Mahallesinde gerçekleştirildi. Zeytin bahçesinde gerçekleştirilen çalışmaya İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, Belediye Başkan Yardımcısı Necati Tosun, Bursa Büyükşehir İlçe Koordinatörü Serkan Acar, İlçe Tarım Müdürü Levent Kurtaraner, Çakırca Mahallesi Muhtarı Zeki Bayrak, Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Nizamettin Hıştıroğlu ve Meclis Başkanı Ayhan Yıldırım, Ziraat Odası Mühendisleri A.Türker Şahin, Rıdvan Kırmızıoğlu, İlçe Tarım Müdürlüğü Mühendislerinden Mehmet Akif Güngör, Toprak, Yaprak, su analiz laboratuarı Ziraat Mühendisi Sinan Balcı ve çiftçiler katıldı.

“Tarla Günü” etkinliğinde üretimde zararlılara karşı biyo-teknik mücadele kapsamında yaygınlaştırılmaya başlanan feromon-monitör tuzakları yerinde incelendi. İznik Kaymakamlığının himayesinde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün koordinasyonunda, Marmarabirlik’in destekleri, İlçe Ziraat Odası, Kooperatifler ve Çiftçilerin katkılarıyla 20 ayrı noktada, 7 ayrı üründe 17 farklı hastalık ve zararlılarla ilgili erken tahmin ve uyarı çalışmaları yürütülüyor..

İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin yanı sıra paydaş kuruluşlarla ortaklaşa oluşturulan gönüllü tarım elçisi çiftçilerimiz de bu sürece dahil olarak önemli katkılar sağlıyor. Yapılan çalışmanın amacı zararlılarla etkin mücadele etmek ve ilaç kullanımını azaltarak daha sağlıklı ürünler elde edip üretimde verimliliği artırmak.

İznik İlçe Tarım Müdürü Levent Kurtarener açıklamasında Çiftçilerin uçan kelebeklerden değil, bunların lavlarından korkulması gerektiğini kendilerinin de bunları kurutmak için mücadele ettiklerini belirtti. Mücadelede en önemli payın tuzaklar olduğunu belirten yetkililer bilinçli tarım uygulamalarının hayata geçirilmesinde ve planlanmasında da en önemli etkenin bu tuzaklar olduğunu belirttiler.

Leave A Reply

Your email address will not be published.