Sargın, Papa’yı İznik’e Davet Etti

0

Belediye Başkanı Osman Sargın bir tv kanalına verdiği röportajda Papa Franciscus’u İznik’e davet etti. Papayı İznik’e davet eden Sargın, İznik’in Hristiyan alemi açısından büyük önem arz ettiğini ifade ederek “ İznik, geçmişte Hristiyanların üç tanrı inancının kabul edildiği bir mekandır. Bu vesile ile papayı İznik’e davet etmek istiyoruz. Gelsinler bizim burada misafirimiz olsunlar. Çünkü bugün amel etmiş oldukları hükümlerin bir çoğu İznik’te belirlenmiştir. Bugün Hristiyan alemi pazar tatilini, pazar kahvaltısını, pazar günleri ibadetlerini yapıyorsa bunlar İznik’te alınan karar gereğidir. İşte bu anlamda bütün Hristiyan alemini İznik’e davet ediyorum. Özellikle papayı ilçemizde misafir etmek isteriz” dedi.

İznik’in Hristiyanlar İçim Önemi

İznik, Hristiyan alemi açısından da ayrı bir öneme sahip. İlk ekümenik konsil, M.S. 325 tarihinde 218 piskoposun katılımıyla burada yapılmış ve Hristiyanlar için “İznik Yasaları” adıyla bilinen 20 maddelik karar Senatüs Sarayında alınmıştır. İmparator I. Constantinus’un huzurları ile yapılan I. konsil şiddetli tartışmalara sahne olmuştur.

İznik Ayasofya dünya tarihinde tüm dünyadaki tarihi öneme sahip mekanların en başında gelmektedir. İznik’te Hıristiyan alemi için kanun sayılan “İznik Yasaları” adıyla bilinen 20 maddelik karar Senatüs Sarayında alınmıştır. Kiliselerin yapıları ve görevleri işleyişi, ikona yani resim tasvirlerin, dini resimlerin serbest bırakıldığı kararlar yine İznik’te yapılan ve Hıristiyan aleminin ilk toplantısı olan 1.Konsülden sonra 7. konsül de burada yapılmıştır. Bu nedenle her yıl binlerce Hıristiyan Ayasofya’ya gelerek hac görevlerini yerine getirmiş oluyorlar. Ayrıca 3 yıl önce İznik gölü içerisinde bulunan ve 1600 yıl önce Aziz Neophytos’un adına inşa edilen bazilika, Amerika Arkeoloji Enstitüsü’nün (Archaeological Institute of America) tarafından ‘2014 Yılının En Önemli 10 Keşfi’ arasında gösterilmişti.

Leave A Reply

Your email address will not be published.