Oda Mezar Bulundu…

0

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile görüştükten 24 saat sonra Hisardere yolu üzerinde 7 tonluk eşsiz lahidin çıktığı yerde bugün kazı çalışması başladı. Hedef ise İznik’in 3 bin yıl önceki tarihini ortaya çıkarmak. İddiaya göre Büyük İskender’in komutan Lysimachos’in karısı Kraliçe Nikaia mezarı ortaya çıkarılacak. Diğer bir iddiaya göre ilk incil’in de ortaya çıkarılması gündemde.

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın iki gün önce Turizm ve Kültür Bakanı Mahir Ünal ile Ankara’da özel görüşmüştü. Bakan Mahir Ünal İznik’in şaha kalkacağını söylemişti.

Hisardere yolu Bayırdibi mevkiinde Hasan Kaya adlı vatandaşa ait tarlada bugün başlatılan kazıda Roma Dönemine ait olduğu tahmin edilen oda mezar bulundu çıkan tarihi mezar için müze yetkilileri seferber oldu. Jandamanın geniş güvenlik önlemi aldığı kazı alanında müze müdürlüğüne bağlı arkeologlar, sondaj çalışmasına devam ediyor.

Tüm Bithynia toprakları, gibi, M.Ö 74 de son Bithynia kralı Nicomedes’in vasiyeti ve öngörüsüyle Roma egemenliğine gecen Nikaia, Paxromana, olarak da adlandırılan dönemde batı Anadolu’nun, öncü kentlerinden biri olmuştur.

Antik Kentin İlkçağın erken döneminde kurulmuş, M.Ö.4.yüzyılda yıkılmıştır.Nikaia’yı yeniden kurup geliştiren, Büyük İskender’in komutanlarından Lymakhos’tur.İskender’in ölümünden sonra Antigonus ile general Lysimakhos arasındaki savaşı kazanan Lysimakhos kente, Antipatros’un kızı olan eşi Nikaia’nın adını vermiştir. Ancak, Roma döneminin Hellenleşmiş halkı, Nikaia adının kökenini tanrılara, tanrıçalara bağlamışlardır.

Nikaia, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde, çağının sosyal, kültürel ve dinsel özelliklerini yansıtan, şehir surları su yolları, tiyatro, kiliseler ve anıtsal mezarlarla imar edilmiş, Roma ve Bizans dönemlerinde (MS 325 ve 787) I. ve II. Konsül toplantıları yapılarak, tarihsel olaylara sahne olmuştur.


Leave A Reply

Your email address will not be published.