Mozaik İle İlgili Bir Skandal Yok

0

İznik Belediyesi tarafından yaklaşık iki yıl önce Beyler Mahallesi, Afyon Sokak’ta yürütülen kanalizasyon çalışması sırasında, 3 metre derinlikte üzerinde insan yüzü figürünün bulunduğu taban mozaiği’nin bulunduğu alanın belediye tarafından asfaltlanmasına ilişkin İznik Belediye Başkanı Osman Sargın açıklamada bulundu.

Başkan Sargın yaptığı açıklamada ” 2014 yılı Ocak ayında burada yapılan Kanalizasyon çalışmaları esnasında bu mozaik tabana rastlandı o dönemin belediye başkanı Turizm Bakanlığı ve İznik Müze müdürlüğü ile koordineli olarak, mozaik’i koruma altına alıp üzerini kapadı. Bu mozaik taban döşemesi kottan 3 metre aşağıda kaldı ki bu eser önce jeotekstil malzeme ile daha sonra dere kumu ve kendi toprağı ile örtülerek koruma altına alındı. Mevcut yol ıslah çalışmalarında herhangi bir kazı çalışması yapılmadığı için mozaik’in kondisyonuna da bir zarar verilmedi. Zaten bu gibi hassas bölgelerdeki çalışmaları müze müdürlüğü denetiminde gerçekleştiriyoruz. Bu mozaik, mevcut kullanılan bir yolun altından çıktığı için koruma altına alınmasının ardından üzeri kapatılıp tekrardan araç ve yaya trafiğine açılmıştı. Biz şuan sadece mevcut yolun üzerine ıslah çalışması yaparak yolu asfaltladık.” dedi.

Uzmanlarda Skandal Yok Dedi…

Türkiye’de arkeoloji bilimi ile kültür varlıkları adına kurulan bir arkeoloji sitesi olan arkeofili.com İznik’te ki kanalizasyon kazılarında ortaya çıkan ve daha sonra üstü kapanarak asfalt yapılan mozaik için konunun uzmanları açıklama yaptı.Yapılan açıklamada sergilenemeyeceği ve kaldırılamaz olduğu için kapanması daha iyi olmuş dendi. arkeofili.com da yer alan haber şöyle;

Bursa’nın İznik ilçesindeki bir sokakta kanalizasyon çalışmasında ortaya çıkan Roma dönemi mozaikleri kumla kapatıldıktan sonra asfalt döküldü. Fakat sanıldığı gibi ortada bir skandal yok.

Birçok yayın kuruluşu tarafından verilen ve herkes tarafından skandal olarak algılanan olayda aslında büyük bir hata yok. Söz konusu mozaiklerin kazısı için kamulaştırma çalışmalarının yapılamadığı ve yerinde sergilenmeyeceği göz önüne alındığında mozaiklerin yerinde kalması belki de herkes için en iyisi.

Olayla ilgili çıkan haberleri okuduğunu fakat net bir tahribatın olmadığını belirten Tüm Restoratörler Derneği Başkanı Nazım Can Cihan, Arkeofili’ye yaptığı açıklamada, “Epey derin bi sondaj çukuru içinde sanırım mozaik döşeme. Yine sanırım geotekstilin üzerine yada direkt mozaiğin üzerine bi asfaltlama çalışması olmamış. Geotekstil ile ve kumla korumaya alınmış bir mozaik direkt olarak asfalttan zarar görmeyebilir ama yeniden doldurulmuş olması ulaşımı güçleştirmeyle birlikte sürece yayılan (ağırlık nedeni ile harç tabakasında kırılma, göçme, kayma vs gibi) deformasyonlar olası hale gelebilir.” dedi.

Alanı görmeden sadece haber üzerinden söyleyebildiklerinin bunlar olduğunu belirten Cihan, “Aslında hemen görüp kaldırmamış olmaları iyi bile diyebilirim, çünkü yaygın bir yerinde korumama anlayışı hakim mozaik eserlerde. Asfaltla arasındaki ayırıcı katmanı nasıl yaptıklarını bilmiyorum fakat asfaltlama çalışmasında titreşimli silindir kullanıldıysa bu sakınca doğurabilir.” dedi.

Cihan sözlerine şöyle devam etti: “Mozaikler yüzeye çok yakın değil. Asfaltın zarar verebileceğini düşünmüyorum. Kamulaştırma olsa ve tüm döşeme açığa çıkarılsa yerinde koruma ve sergileme yapılmayacağından emin olduğum için de hiç üzülmedim bu uygulamaya. Aman aman hatalı bir durum olarak da görmüyorum.”



Leave A Reply

Your email address will not be published.