Kök Hücre Bağışına Destek Verdiler.

0

Sağlık Bakanlığı’nca kurulan ve Kızılay Derneği’nce desteklenen Türkiye’nin ilk Kemik İliği Bankası’nın tanıtım toplantısı bugün İznik Kaymakamlık binasında gerçekleşti. Kök Hücre bağışı ile ilgili farkındalık sağlamak isteyen İznik Kızılay Şubesi İznik halkını kök hücre bağışına destek olmaya çağırdı.

30 Eylül ile 1 Ekim 2015 tarihlerinde İznik’te Bursa Türk Kızılayı tarafından yapılacak ve İznik Kızılay Şube Başkanlığınca Organize edilen “Öne Çık Hayat Kurtar” Kampanyasına İznik Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığından destek geldi.

Türk Kızılayı’nın ‘Öne Çık Hayat Kurtar’ isimli kök hücre kampanyası kapsamında İznik Kaymakamlığında yapılan basın açıklamasına İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, Belediye Başkanı Osman Sargın, Bursa Büyükşehir İlçe Koordinatörü Serkan Acar, Sağlık Grup Başkanı Derya Deniz, İznik Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Aybars Alemdaroğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Semerci, İznik Kent Konseyi Genel Sekreteri Havva Çandar ve İznik Kızılay Şube Başkanı Mustafa Aydın katıldı.

Aydın , İznik Halkını İlik Bankasına Destek Vermeye Çağırıyorum

İznik Kızılay Şube Başkanı Mustafa Aydın yaptığı açıklama da ” Sağlık Bakanlığımız ve Türkiye Kızılay Derneğinin Çalışması ile Bakanlığımız Tarafından Türkiye’nin İlk Kemik İliği Bankası Kurulmuştur. Bakanlığımız Kan Toplama ve Numunelerin Kemik İliğe Bankamıza ulaşmasını sağlama işini Türkiye Kızılay derneğine vermiştir. Bu kapsamda Kızılayımız geçen seneden itibaren Türkiye’nin her yerinde Kök Hücre Bağışı almaya başlamıştır. 1 seneye yaklaşan süre içerisinde 80.000 Ünite Kan alınmış. Bunun 40.000 Civarı da Kemik İliği bankamız verilerine yüklenmiştir. Asıl sevindirici olan konu İie daha öncesinde yurt dışına göndermiş olduğumuz numunelerin 5 tanesinden biri kabul edilip, Normalde 50.000 binde bir olan şansımız 250.000 bire çıkmıştı. Ama Kemik İliği Bankamızdan sonra verilere girilen 40.000 civarı kanın 93 tane hastamızla uyuşma sağlanmıştır. 250.000 bir şansımız varken şimdi ise oranımız nerdeyse 500 kişide bir şansımızın olduğu ve Türkiye’mizde bu hastalıklardan uyum bekleyen yaklaşık 1000 kişi civarı olan hasta sayımıza çok büyük umut olmuştur. Kızılayımızın “Öne Çık Hayat Kurtar” Slagonu ile başlatmış olduğu kampanya ya bizler de İznik Kaymakamlığı, İznik Belediye Başkanlığı ve İznik Kızılay Şube Başkanlığı olarak ortak olmak, Öne Çıkıp Hayat Kurtarmak ve buna vesile olmak için kollarımızı sıvadık. İnşallah duyarlı İznik halkımızın bu konuda da duyarlı olacağını ve öne çıkıp hayat kurtaracağına inanmaktayız” dedi.

Türkiye’de 4 Merkezde İlik Bankası Bulunuyor

Grup Sağlık Başkanı Derya Deniz yaptığı açıklama da” Sağlık bakanlığımızın bir kök hücre bankası var. Ve bu alımlar Türkiye’de Türk Kızılay yolu ile gerçekleştiriliyor. Şuanda İznik’te bu girişimleri yarın başlatacağız. Kök hücre kendini yenileyebilme yeteneği olan yeni hücrelerin dönüşebilmesine kök hücre deniyor. Bunun anlamını çok kısa özetleyeyim. Kan alırken kan vericisi yani donör dediğimiz kişi kök hücre bağışlamak isterse hiçbir işlem yapılmıyor. Sadece kan verilirken üç tüfe kan anlıyor, 10 cc. ve 20 cc arasında ve bunlar bankaya gönderiliyor. Eşleştirme için inceleniyor. Yarın inşallah İznik’te kemik iliği bağış projesi başlıyor. Özellikle lösemi ve kan hastalıkları hastalarında kullanılıyor. Türkiye’de şifa bekleyen hastalara şifa olmasını diliyorum. Hepinize teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Başkan Sargın “İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın”

Kampanyaya destek veren İznik Belediye Başkanı Osman Sargın yaptığı konuşmasında ” Öncelikle böyle bir Organizasyonu gerçekleştiren sayın kaymakamıma teşekkür ediyorum. İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın. Bir insanı kurtaran bütün insanları kurtarmış olur. Bu düsturlu hareketinden dolayı Türk Kızılayına, Sayın Kaymakamıma ve sizlere teşekkür ediyorum. İnşallah bu Proje İznik’te başarı sağlayacaktır diyor ve teşekkür ediyorum” dedi.

Kaymakam Pehlivan “İlik Bankaları Hastalara Deva Olacak”

İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan ise konuşmasında ” Bugün Türk Kızılay Derneği bünyesinde geçtiğimiz yıl kök hücre bağışı altında “Öne Çık Hayat Kurtar” sloganıyla yola çıkılan bir çalışmayla dikkat çekmek ve bu konuda ilçemizde yürütülecek olan faaliyetler hakkında bilgi vermek üzere sizleri de davet ettik. Tabi bu her şeyden önce insani bir görev sosyal sorumluluk projesi. Böyle bir proje içerisinde olmak bizler açısından da son derece anlamlı ve hedefte insan kurtarmak ve insana yaşamını sürdürmek ve buna katkı sağlamak olduğu için ben inanıyorum ki bu konuda bütün ilgili vatandaşlarımıza sağlığı müsait olan vatandaşlarımızın da bütün elinden gelen imkanıyla seferber olacaktır. Bu konuda nasıl Kızılay yılın 365 günü yurdumuzun değişik yerlerinde kan topluyor ve insan yaşamını kurtarıyorsa. Buda ülkemizde bulunan ve sayısı belli olan Lösemi hastası vatandaşlarımızın ilik naklinin gerçekleşmesi için önceden yurt dışına bağımlı durumdayken kendi vatandaşımızın iliğini değerlendirmek suretiyle vatandaşlarımızın, çocuklarımızın lösemi hastalarımızın dertlerine deva olmak onların imdadına yetişerek bu hastalıktan kurtulmalarını sağlamaktır. İznik Kızılay Şube Başkanımızın verdiği bilgilere göre, önceden tabi bu yüklü maliyeti yurt dışından iki yüz elli binde birken bu şans son dönemde toplanan bu ilikler sayesinde beş yüzde bire kadar inmiş durumdadır. Hastalara deva sağlamış olma durumu son derece yükselmiş durumda. Bundan sonra da kan veren vatandaşlarımızın duyarlılık göstermesi ile nasıl kan verme konusunda bütün vatandaşlarımız artıyorsa. Burada biraz farklı bir prosedürle aşamalı bir çalışma ve neticesinde iliklerini veriyorlar. Yarın kurulacak çadırda daha iyi anlatılacaktır. Bizim buradaki gayemiz sizlerin aracılığı ile İznik’li hemşerilerimize buradan bu konuda açıklama yapmak bunları bilgilendirmek ve bu kampanyaya katılmaya davet etmek. Ben şahsen kendi adıma düzenli bir kan vericisi olarak ve aynı zamanda da organlarını bağışlamış birisi olarak herkesi bu kampanyaya davet ediyorum. İnşallah İznik’te Kızılayın hedeflediği bir sayı var inşallah bu hedefe ulaşır. Sağlığı müsait olan herkesi bu kampanyaya davet ediyorum. Destek verenlere teşekkür ediyorum” dedi. Yapılan basın açıklamasının ardında toplantı sona erdi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.