Kar Yağışı Zeytinde %10 ile %40 Zarara Sebep Oldu.

0

İznik Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu yürütülen çalışma hakkında yaptığı açıklamada “İlçemizde 6-10 Ocak 2017 tarihleri arasında yoğun kar yağışı gerçekleşmesi üzerine odamız teknik personeli zeytin bahçelerinde zarar ziyan tespit çalışması yaptı. Bu sene kar yağışı geçen yıllara göre kısa dönemde daha etkili oldu ve İznik genelinde zeytin bahçelerinde dal kırılmalarına neden oldu. Özellikle Dırazali, Mustafalı, Derbent, Aydınlar, Göllüce, Müşküle hattındaki bahçelerde çok miktarda dal kayıpları yaşanmıştır. Sağlıklı ağaçlardaki dal kırılmaları nispeten daha az iken; yaşlı, armillaria mellea, rosellinia necatrix gibi mantarı anal porno kök hastalıklarına yakalanan ve budama hatalarından kaynaklanan dal kurumaları görülen ağaçlardaki zararın daha fazla olduğu görülmüştür. Ocak ayının ilk iki haftasında hava sıcaklığı bazı günler -10 dereceleri görmüş bu durum zeytinde taze sürgünlerde çatlama riskine neden olmuştur. Çatlama olması halinde yaprak dökümüne neden olurken, meyve tutmaz ve devamında dal kurumalarına neden olur. Taze sürgünlerdeki soğuk zararı daha sonraki günlerde netleşecektir” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu “ İznik Ovasında yaptığımız çalışmaya göre İznik genelinde kar ağırlığından dolayı zeytin ağaçlarında % 10 ila %40 arası dal kırılmaları tespit edildiğini belirterek “TARSİM yeni dikilen meyve fidanlarını belirli bir dönem sigorta kapsamına alırken, verim dönemindeki meyve ağaçlarını kapsam dışı tutuyor. TARSİM bütün meyve ağaçlarını kış döneminde kar ve don zararına karşı sigorta kapsamına almalıdır” dedi.

Mutlu “ İznikli Çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi bakımından tarafımızca zarar tespit çalışması yapılmıştır. Kamuoyuna arz ederiz” dedi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.