İznik Gölünü Kurtaracak Arıtma Tesisi Hizmete Açıldı

0

Bursa büyükşehir belediyesi tarafından hizmete açılan atıksu arıtma tesisi ve kanalizasyon hattı, yenilenen yollar ile temeli atılan Elbeyli sulama tesisi, içme suyu isale hattı ve dere ıslah çalışmalarıyla İznik’te yaşam kalitesi yükseliyor.

Büyükşehir belediye başkanı Recep Altepe, İznik’te 48 milyon liralık yatırımı devreye aldıklarını hatırlatarak, “bütünşehir uygulaması bunun için yapıldı. Dev bütçeli yatırımlar hayata geçsin diye. Bu yatırımı İznik Belediyesi yapsaydı memuruna bile maaş vermeden yıllarca bu borcu ödemek zorunda kalacaktı” dedi.

Ak Parti Bursa Milletvekili adayı İsmail Aydın, Bütünşehir yasası hazırlanırken parlamentoda muhalefet tarafından belde belediyelerini peşkeş çekmekle suçlandıklarını hatırlatarak, “ne kadar doğru bir iş yaptığımız ortada. Eğer bu yatırımları İznik belediyesi yapmış olsaydı, 15-20 yılda bu borcu ödeyemeyecekti” diye konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan Atıksu Arıtma Tesisi ve kanalizasyon hattı, yenilenen yollar ile temeli atılan Elbeyli Sulama Tesisi, içme suyu isale hattı ve dere ıslah çalışmalarıyla İznik’te yaşam kalitesi yükseliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik’te 48 milyon liralık yatırımı devreye aldıklarını hatırlatarak, “Bütünşehir uygulaması bunun için yapıldı. Dev bütçeli yatırımlar hayata geçsin diye. Bu yatırımı İznik Belediyesi yapsaydı memuruna bile maaş vermeden yıllarca bu borcu ödemek zorunda kalacaktı” dedi. AK Parti Bursa Milletvekili adayı İsmail Aydın, bütünşehir yasası hazırlanırken parlamentoda muhalefet tarafından belde belediyelerini peşkeş çekmekle suçlandıklarını hatırlatarak, “Ne kadar doğru bir iş yaptığımız ortada. Eğer bu yatırımları İznik Belediyesi yapmış olsaydı, 15-20 yılda bu borcu ödeyemeyecekti” diye konuştu.

Büyükşehir yasasının yürürlüğe girmesinin ardından merkeze sonradan bağlanan 10 ilçede ulaşımdan kırsal kalkınmaya, tarihi mirastan alt yapıya kadar her alanda hazırladığı projeleri hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, 1,5 yıl gibi kısa bir süre geçmesine rağmen dev bütçeli yatırımları bir bir devreye almaya başladı. İznik Belediyesi ise İller Bankası protokolü ile yapımına başlanan ancak Bütünşehir kapsamında Büyükşehir Belediyesi uhdesine geçen yaklaşık 38 milyon liralık Membran Teknolojili Atıksu Arıtma Tesisi ve kanalizasyon hattı imalatları tamamlanarak hizmete açıldı.

İznik gölü için hayata proje

Milattan Önce 316 yılında kurulmasına rağmen yaklaşık 2000 yıl önce Romalılar tarafından yapılan kanalizasyon hattı dışında kanalizasyon şebekesi bulunmayan İznik, Büyükşehir Belediyesi tarafından yatırımlarla sağlıklı alt yapıya kavuştu. İznik Gölü’nün kanalizasyon atıklarından kurtulması için hayati önem taşıyan İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi ile kanalizasyon hattı şebekesi, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hikmet Şahin, 24. Dönem Bursa Milletvekili ve AK Parti Bursa Milletvekili Adayı İsmail Aydın ile Büyükşehir ve BUSKİ bürokratları katıldı.

Bütünşehir uygulamasıyla yeni bir dönem yaşandığını ve bu dönemin nimetlerinin bir bir görülmeye başlandığını dile getiren Başkan Altepe, sadece Arıtma Tesisi’nin 38 milyon TL’lik bir yatırım olduğunu bu yatırımın ilçe belediyesi kaynaklarıyla hayata geçirilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Yeni dönemle birlikte dev bütçeli yatırımların ilçelerde de bir bir hayata geçmeye başladığını hatırlatan Başkan Altepe, “Bugün sadece İznik’te toplamda yaklaşık 48 milyonluk yatırımı devreye alıyoruz. Geçtiğimiz yıl İznik Belediyesi’nin bütçesi 13 milyon liraydı. Yani bu yatırımı İznik Belediyesi yapsaydı, memurlarına maaş bile vermeden yıllarca borç ödemesi gerekliydi. Sadece alt yapı değil, kırsal kalkınmadan tarihi ve kültürel mirasa kadar her alanda yatırımlarımız devam ediyor. Bizim işimiz hizmet. Yeter ki bize yetki verilsin. İşte tarihi eserle ilgili yetkiyi aldık. Yaptığımız yatırımlarla Bursa UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. İnşallah şimdi sırada İznik var. Göl içindeki batık bazilikadan Yeşil Camiine ve surlara kadar her alanda yapacağımız restorasyonlarla inşallah İznik’te Dünya Mirası Listesi’ne girecek” diye konuştu.

Vatanı satmakla suçlandık

Geçtiğimiz dönem meclisteki Yeni Büyükşehir Yasası hazırlanması çalışmaları hakkında bilgi veren 24 dönem milletvekili ve AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın da planlamanın tek elden yapılması, güçlü bütçelerle büyük yatırımların hayata geçirilmesi için bu yasanın çıkarıldığını söyledi. Görüşmeler esnasında muhalefet partilerinin ağır eleştirilerine maruz kaldıklarını dile getiren Aydın, “Bizi vatanı satmakla, belde belediyelerini peşkeş çekmekle suçladılar. Bugün geldiğimiz nokta ortada. Bizim ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı. Eğer bu yatırımı İznik Belediyesi yapsaydı, 15-20 yılda bu borcu ancak öderdi. Ancak şimdi Büyükşehir Belediyemiz programa alıyor ve kısa zamanda büyük projeler hayata geçiriliyor” dedi.

İznik Göl’ü Arıtma İle Kurtulacak

 

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın da Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içinde İznik’i geleceğe taşımaya devam edeceklerini söyledi. Özellikle Arıtma Tesisi’nin İznik Gölü’nün temizliği açısından da büyük önem taşıdığını ifade eden Sargın, “Atık sular burada berrak suya dönüştükten sonra göle ulaşacak. Bu yatırımı ilçemize kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Hizmetler İznik’i Mutlu Ediyor

 

İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan yaptığı konuşma da” Tarih boyunca çok büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış, kadim başkent unvanını elde etmiş, İznik ilçemizde bu derece önemli temel altyapı hizmetlerinin birer birer hayata geçiyor olması bir mülki idare olarak bizleri de son derece mutlu ediyor. Çünkü yatırımların az önce belediye başkanımızın da ifade etmiş olduğu gibi İznik gölünün artık bundan sonra kirletilmeyecek şekilde arıtma tesislerinin yapılıyor olması özel idare ve cumhuriyet tarihinin en başarılı projelerinden biri olan belli aşamaya gelmiş olan hizmetlerin artık daha büyük kaynaklarla, daha büyük imkanlarla, daha büyük yatırımlarla geliştirilerek artarak devam edebiliyor olması bizlere gerçekten vatandaşlarımız adına, ilçemizin geneli adına merkezinden en uzak mahallemizin adına son derece mutlu ediyor. Bu yatırımların hayata geçmesin de tabiî ki başta Büyükşehir belediye başkanımız, ilçe belediyemiz iş birliği halinde el ele vererek daha da artarak devam etmesi bu bağlamda bizleri daha da mutlu ediyor. Bu gün yapılan açılış ve yatırımların hayırlı ve uğurlu olmasını İznik ilçemize, İznik’li hemşerilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Emeği geçen kişi ve kurumlara tekrar teşekkür ediyor hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

 

Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hikmet Şahin de sürdürebilir çevre için büyük önem taşıyan çed raporu projenin bölgeye hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların artından günlük 8 bin 500 metreküp arıtma kapasitesi olan Arıtma Tesisi ile 67 kilometrelik kanalizasyon hattı şebekesi devreye alındı.

Caddeler pırıl pırıl oldu

Büyükşehir Belediyesi tarafından sanayi caddesi, Kılıçaslan Caddesi, Maltepe Caddesi ve çevresinde yapılan sıcak asfalt kaplama, tretavur ve renkli taban tuğlası döşeme çalışmaları da ilçeye büyük değer kattı. Yeniden düzenlenen yolların hizmete alınması nedeniyle İznik Belediye binası önünde düzenlenen törende vatandaşlara seslenen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, özel ağaçlandırma hizmete açtıkları yatırımların henüz başlangıç olduğunu, kırsal kalkınma ve tarihi kültürel miras çalışmaları başta olmak üzere İznik’i kararlı adımlarla geleceğe taşımaya devam edeceklerini söyledi.

Sulama tesisi yenileniyor

İznik Elbeyli’de 1970’li yıllarda yapılan ve ekonomik ömrünü tamamlandığı için ihtiyacı karşılamayan Elbeyli Sulama Tesisi’nin rehabilitasyonu, içme suyu isale hatları ve Elbeyli Deresi’nin ıslahı projelerinin de temeli törenle atıldı. Elbeyli Meydanı’nda düzenlenen törende konuşan Başkan Altepe, “Bursa her alanda olduğu gibi kırsal kalkınmada da örnek olacak. Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı ve Tarım A.Ş.’yi ilk kuran belediye biziz. Çünkü kırsal kesimde yaşayan halkımızın gelir düzeyi ve yaşam kalitesinin artmasına çed raporu büyük önem veriyoruz. Kısa zamanda tamamlamayı amaçladığımız sulama tesisi ile çiftçimiz daha çok ve kaliteli üretecek, kazancı artacak. Şimdiden Elbeyli’ye hayırlı olsun” dedi.

Elbeyli’de düzenlenen törene katılan İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan da ilçeye yaptığı yatırımlar nedeniyle Başkan Altepe’ye teşekkür etti.

Elbeyli Muhtarı Hasan Ünal ile Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Şen de bölgeye yapılacak yatırımlar için Başkan Altepe ve BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı’ya çini vazo hediye etti.


Leave A Reply

Your email address will not be published.