İmar Değişikliği Görüşüldü

0

İznik Belediye İzzet Peşte Su sporları Kamp ve Eğitim Merkezinde gerçekleşen toplantı da 1/5000 ölçekli İmar değişikliklerin ne zaman tamamlanacağı hususları konuşuldu.

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın yaptığı İmar Toplantısında ” Öncelikle hepiniz hoş geldiniz. İznik’i Yeniden İmar ederken, İnsanlığa vizyon projeler sunmalıyız. İnsanlığa mezarlık değil, güvenli ve görsel projelerle hitap etmeliyiz. Deprem bölgesinde bulunan ilçemize sağlam binalar inşa etmeliyiz. İznik’in Sur içi imarı 1400 yıllık bir mimariye sahip. İznik’teki İmar durumu Roma ve Bizans dönemine ait bir altyapıya mevcut. Yapacağımız projeleri de bu altyapı ölçeğinde değerlendirerek orijinale uygun yapmalıyız” dedi.

İznik Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Mimarı Emine Çalışkan yaptığı açıklama da ” 1/5000 ölçekli planlarımız cuma günü itibari ile askıdan indirildi. Şu anda bir itiraz yok , Şimdiki süreçte de 1/1000 ölçekli planlarımız gidecek. Bununda ilk mecliste Büyükşehir Meclisine bir önerge ile girmesini sağlayacağız. Bir veya İki aylık süreçte geçerse şayet askıdan inme sürecimiz mart sonu gibi olacaktır. Bu aşamada mevcut imar planlarına göre imar durumu uygun olan yerlerde yine kişiler ruhsat talebinde bulunabilir. Mevcut imar durumuna göre inşaatta yapabilir. Ama bunun haricinde eğer bir değişiklik olacaksa parsel sonu yapılırken değişiklikler nedeni ile parselde bir etki veya bir fayda sağlanacaksa bunun içinde beklemenizi tavsiye ederim. Bununla beraber şimdi yaptığımız yeniliklerden bir tanesi parsellerdeki terk oranları ile ilgiliydi. Bazı parsellerde 18. madde uygulaması yapmıyoruz. Parsellerin bazısında çok fazla terk bazılarında da yok denecek kadar az terkler ortaya çıkıyordu. Bunu dengelemek adına, adaleti sağlamak adına bizde bir yönetmelik kapsamında plan notlarımıza bazı maddeler ekledik. Bizim planlarımızın bizim terk oranlarımızın yaklaşık olarak yüzde otuz beşti, ortalama olarak aldığımızda biz yüzde otuz beşin üzerinde terki olanların yönetmelik olarak plan gereği emsal artışından faydalandıracağız. Yüzde otuz beş emsal varmış gibi kabul edeceğiz. Ancak yüzde otuz beşten az terki olanlarında bunu yüzde otuz beşe tamamlatacağız. Bu adaleti dengeyi sağlamak olacak. En büyük sorunlardan bir tanesi de bizim için buydu. Çünkü bazı parseller var komple yeşil alana giden tamamlananın bir kısmı sur alanlarında kalan yerlerimiz var. Bu kapsamda da bunları değerlendirmemiz vatandaşlarımızın da mağdur olmaması için böyle bir çözüm getirdik. Bunun yanında planlamada kuzey kısımda 3 kata ait olan emsal 1.05 ile bunu 12 maksimum olmak üzere artış yaptık. Adalarda kat sayısı sabit olarak kaldı artış olmadı ” dedi.

Toplantı karşılıklı soru ve cevaplarla gerçekleşti. Toplantı sonunda İznik Belediye Başkanı Osman Sargın toplantıya katılanlara yemek ikramında bulundu.


Leave A Reply

Your email address will not be published.