Gönül Adamı Eşrefoğlu Rumi Hazretleri İznik’te Anıldı

0

Anadolu’da yaşayan büyük velilerden, Türk şairi, Mutasavvuf Eşrefoğlu Abdullah Rumi Hazretleri kabrinin bulunduğu Eşrefzade Camiinde anıldı. Anma Programında ilk olarak Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Tarihi Ana bilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara tarafından “Eşrefoğlu Rumi’yi Anmak ve Anlamak” konulu nasihatlarda bulunuldu. Ardından Evradı Şerif okunarak zikirler yapıldı. Zikir sonrasında hep birlikte dualar edildi. Programa katılanlara Eşrefoğlu Rumi Hayatı ve Menkıbeleri, Eşrefoğlu Abdullah-ı Er Rumi Divanı adlı eserler dağıtıldı.

Bursa Numaniye Dergâhı’nın banilerinden Sefiyuddin Erhan Anma Programı ile ilgili yaptığı konuşmada “Bugün Mayıs ayının ilk haftası Pazar günü. Bundan seneler evvel İznik’te Eşrefoğlu Rumi’yi ziyaret günü olarak ihdas etmiştik. Bu yıl daha geniş manada belediyemizin desteğiyle düzenliyoruz. Öğlen namazına mütakip evrâd u ezkâr tilavet olunacak. Daha sonra da Eşref Zade Hazretleri’nin hayatını ifade eden eserlerin dağıtımını yapacağız. Ardından Köfteli Çorba ikramı gerçekleştirilecek. Önümüzdeki yıllarda daha aşk ve şevkle bu programları gerçekleştireceğiz. Bu merasimde bize destek veren tüm idari erkana da teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.

Belediye Başkanı Osman Sargın ise düzenlenen program ile ilgili yaptığı konuşmada “Bugün İznikli Gönül Adamı hemşerimiz Eşrefoğlu Rumi’yi anma programı düzenledik.Buradaki ana amaç Eşrefoğlu Rumi’yi anlamak.Bunu hem Bursa’ya hemde Türkiye genelinde yaygınlaştırmak.Çünkü Eşrefoğlu Rumi’nin olduğu yerde zulüm,gözyaşı olmaz.Biz bugün kan ve göz yaşı olan dünyaya tekrar mesaj vermek istiyoruz.Çünkü Eşrefoğlu Rumi Allah’ın Resulü Hz.Muhammed (s.a.v)’in yolundan giden ve Abdulkadir Geylani’nin terbiyesinde yetişen bir felsefeyi ve akımı yer yüzüne yayan bir zaat.Bizler İznikliler olarak hemşerimizi burada anıyoruz.Önümüzdeki yıllarda bu etkinlikleri daha da genişleterek yapacağız.Bugün Suriye de ve İslam Coğrafyasında göz yaşı varsa, bu Eşrefoğlu Rumi’nin Dünya görüşnün oralarda benimsememiş olmasıdır.Çünkü Eşrefoğlu Rumi, Suriye Hama’da eğitim alarak ondan sonra Rumi diyarlarına insanlığı, yaşantıyı ve temiz kalpliliği öğreten önemli bir şahsiyet.Bizler herkesi Eşrefoğlu Rumi Hazretlerini Anmaya ve Anlamaya davet ediyoruz.Bu etkinliğe katılan herkese teşekkür ediyoruz.2016 yılında Mayıs ayının ilk haftasında düzenlenecek etkinliğe de şimdiden Tüm Türkiye’yi davet ediyor, saygılar sunuyorum” dedi.

İznikli Gönül Adamı Eşrefoğlu Rumi’yi anma programına İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe,İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Bursa Numaniye Dergahı’nın banilerinden Sefiyuddin Erhan, Ak Parti İlçe Başkanı Tamer Mahmut Hersek, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve Eşrefoğlu Rumi’ye gönül vermiş vatandaşlar katıldı.

Program sonunda misafirlere ve katılımcılara İznik Belediyesi tarafından hazırlanan Köfteli Çorba ikram edildi..

Eşrefoğlu Rumi’nin Hayatı

İznik doğumlu Abdullah’ın babasının zamanında Mısır’dan Anadolu’ya göçmüştür. Babasının ismi genelde Seyyid Ahmed ül Mısrî olarak geçer. Bu künyedeki Seyyid, şahsın İslam dininin son Peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v)’in sülalesine dayandığını gösteren bir ibaredir.

İznik’te doğup büyüyen ve Emir Sultan, Hacı Bayram Veli, Şeyh Hüseyn-i Hamevi’nin öğrencisi olan Eşrefoğlu Abdullah Rumi Hazretleri Ankara ve Hama’daki ilim ve irfanından eğitiminden sonra İznik’e döner. Sonunda Hama’dan İznik”e geri döndüğünde Eşrefoğlu büyük bir mutasavvıftır. İznik’te başlarda münzevi bir yaşam sürse de daha sonraları halkla iletişime geçmiş kendi tasavvufi görüşünü yaymıştır. Burada Eşrefoğlu Rumi kurucusu olduğu ve Kadiriliğin bir kolu olan Eşrefiliği yayar. 1469 yılında yine İznik’te vefat edip buraya defnedilir.


Leave A Reply

Your email address will not be published.