Eşsiz Lahit’in10 MetreYakınında Bir Lahit Daha Bulundu

0

İznik’te 10 ay önce Hisardere Köyü yolu üzerindeki Hatice Süren’e ait zeytinlikte defineciler tarafından üst kapağı kırılarak içine girildiği tespit edilen bir lahit bulundu. İznik Müze Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan kazıda, “Geç Roma Dönemi” olarak adlandırılan 3’üncü Yüzyıl’dan kalma lahit ortaya çıkarıldı.

4 günlük bir çalışmanın ardından çıkarılan lahitin Gövde ve kapak bütünlüğünü korunmuş, dört tarafı yüksek kabartmalarla çevrili oldukça nitelikli bir mermerden yapılmış kısa kenarlarda yüksek kabartma ile yapılmış üç insan figürü ile figürler arasında sütunlar yer almaktadır. Lahidin uzun kenarlarında ise beş insan figürü ile aralarında sütunlar bulunmaktadır. Söz konusu lahidin kapağında dört köşede kanatlı eros bulunmakta olup lahidin uzun kenarlarında da beşer adet aslan başı yer almaktadır.

İznik Müze Müdürlüğü tarafından bugün başlatılan kazı çalışmalarında Lahit’in bir kapağı gün yüzüne çıkarıldı kapağın uzun kenarında beş adet aslan başı figürü bulunuyor. Daha önce çıkarılan Lahit ile benzerlik taşıyan Lahit’in çıkarılması için bu gece kazılar devam devam edecek.

Leave A Reply

Your email address will not be published.