1900 Yıllık Tarihi Kapıyı Hilti İle Kırdılar

0

İznik’in dört kapısından biri olan tarihi Lefke Kapı ve etrafındaki surlar için yapılan restorasyon çalışmaları sırasında tam bir skandal yaşandı. Restorasyonu yapan firma tarihi kapı kemerini orjinal olmadığı gerekçesi ile hilti ile yıktı.

TARİHİ KEMERİ HİLTİ İLE KIRDILAR

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 31 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirilen Lefke Kapı Restorasyon projesi kapsamında yürütülen çalışmalar esnasında tarihi kapının kemeri hilti ile yıkıldı. VATANDAŞ CEP TELEFONU İLE GÖRÜNTÜLEDİ

Tarihi kemerin kırılışını duyarlı vatandaşlar cep telefonu ile görüntülemeyi başardı. Vatandaşlar, “ bu resmen skandal. Bşiz yenisini istemiyoruz eskisine sahip çıkalım yeter. 100 sene önce yapılan tadilat aslına uygun olmamıştı şimdi yapılan mı olacak. Bu nasıl restorasyon olacak iş değil” dediler.

ORJİNAL KEMER DEĞİLMİŞ ?

Bursa Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün kontrolünde gerçekleşen 400 gün sürecek ve 1 milyon 739 bin liraya aslına uygun olarak onarılacak olan tarihi kapı, sur uzantıları ve antik su kemerinin proje çalışmaları esnasında yıkılan tarihi kapının kemerinin aslına uygun olmadığı için proje kapsamında yıkıldığı belirtildi.

KAYMAKAM EL KOYDU

Konu ile ilgili derhal harekete geçen İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan yürüttüğü istişareler sonucunda yaptığı açıklamada ” çalışmayı yürüten ve denetleyen yetkililerden aldığımız bilgilere göre sökülen yer vakti ile aslına uygun olarak yapılmadığı için orjinal kısmına kadar sökülüp yeniden yapılacak. Bu yapılan işlem projede “söküm, çatlak onarım ve yerine koyma” diye geçiyor. Bu kısmın kesiti de belli yani vakti ile sonradan ve orjinalinden uzak olarak yapılan kısım sökülerek proje kapsamında orjinaline uygun olarak yeniden yapılacak” dedi.

Lefke Kapısı, İmparator Hadrianus (117-138) zamanında yapılan, İznik’in doğusunda, Kılıçarslan Caddesi´nin sonunda bulunan İznik’in tarihi bir kapısıdır. 400 iş günü süresi verilen restorasyon 4 Eylül 2015’de teslim edilecekti. Ancak Restorasyon halen tamamlanamadı.


Leave A Reply

Your email address will not be published.