Gölde Su seviyesi düştü!

İznik Gölü ile ilgili DSİ'den resmi açıklama geldi. Son 16 yılda göl seviyesi 2,2 metre düştü.

0

İznik Gölü’nde bir yıl içinde su seviyesinde 14 santimetre düşüş yaşanması, yetkilileri harekete geçirdi. Sudaki azalmanın küresel iklim değişikliğiyle ilgili olduğunu söyleyen DSİ 1’inci Bölge Müdürü Yüksel Tazegül, seviyenin kritik eşiğe ulaşmaması için gerekli tedbirlerin alındığını açıkladı. Türkiye’nin 5’inci, Marmara Bölgesi’nin ise en büyük doğal gölü İznik’te; küresel ısınma, tarımsal ve sanayi tipi sulama nedeniyle son 1 yıl içinde su çekildi. Bu çekilme, göl kıyısının bütün kesimlerinde gözle görülür şekilde fark edildi. 2006’da deniz seviyesinden 85,5 metre yüksekteki su seviyesi, 2021 yılı sonlarında 83,3 metre olarak ölçüldü.

“GÖLDEN YILDA 55 MİLYON METREKÜP SU KULLANILIYOR”

Son dönemdeki yağmur ve kar yağışlarıyla seviyenin 83,4 metreye çıktığını belirten DSİ 1’inci Bölge Müdürü Yüksel Tazegül, düşüşü önlemek için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Geçen yıla göre su seviyesinin 14 santimetre daha düşük olduğunu kaydeden Tazegül, göl çevresinde gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. Küresel iklim değişikliğine işaret eden Tazegül, “Yüzey alanı 298 kilometrekare olup, göle yıllık 426 milyon metreküp su girmektedir. Gölden yılda sulamalar için 55 milyon metreküp su kullanılmaktayız. İznik Gölü’nü 83,30 ile 85 metre arasında aktif hacim olarak kullanılmaktadır. Bunun çoğu buharlaşmaya gider. Yıllık aktif hacim ise 60 milyon metreküptür. Bunu da sulamalara 55 milyon metreküp ayırmışız ama normalde 50 milyon metreküp sulamaya yetiyor. Küresel iklim değişikliğiyle buharlaşmanın fazla olması ve son yıllardaki su azlığından dolayı göl seviyesi, geçen yıl bugünkü orana göre 14 santimetre daha düşük olarak ölçülmüştür” dedi.

“140 bin dekar arazinin 43 bin dekarını kapalı sisteme aldık”

Öncelikle gölden sağlanan tarımsal sulama ihtiyacının kapalı sisteme dönüştürüleceğini belirten Yüksel Tazegül, “Bugünkü göl kotumuz 83,46 olarak ölçüldü. Geçen yıl bugünse 83,60 olarak kayıtlarımıza geçmiş. 14 santimetre seviye düşük durumda. Gerekli tedbirler alınmaktadır. İznik Gölü etrafında bulunan sulama şebekelerinin öncelikli olarak kapalı sisteme dönüştürülmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Toplam sulama alanı 140 bin dekar arazinin 43 bin dekarını kapalı sisteme aldık. Kalan 98 bin dekar arazinin de kapalı sisteme alınması için çalışmalarımız devam etmektedir. İznik Gölü için ilave su kaynakları edinilmesi için de proje kaynaklarımız devam etmektedir” diye konuştu.

DOĞADER’den açıklama

İznik Gölü’nde su seviyesinin son 1 yılda 14 santimetre düşmesinin ardından DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir açıklamada bulundu.  Demir yaptığı açıklamada “Cargill ve Gemlik Gübre fabrikaları çok fazla su çekiyor. Hatta Gemlik Gübre çektiği fazla suyu diğer fabrikalara satıyor. Bu yanlışlar yetmezmiş gibi İznik Gölü’nü besleyen bir havzanın üzerine baraj yapıldı.” Dedi.

İznik Gölü’ndeki seviye çekilmesinin nedeninin yanlış tarımsal sulama uygulamalarının yanında, sanayinin ciddi anlamda su çekmesi olduğunu kaydeden DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, “Özellikle Cargill ve Gemlik Gübre fabrikaları ihtiyacının çok üzerinde su çekimi gerçekleştiriyor. Döşenen borularla İznik’teki su, Gemlik Sanayi’ne kadar ulaştırılıyor. Hatta Gemlik Gübre fabrikası çektiği fazla suyu diğer fabrikalara satıyor. İznik’ten Gemlik’e su taşınan bu borular yenilendi. Şimdilerde ise İznik Gölü’nü besleyen bir havzanın üzerine baraj yapıldı. Tüm bunların denetlenmesi lazım. Çünkü artık İznik Gölü alarm veriyor. Burası Marmara’nın en büyük gölü ve içilebilir su kaynağı. Korunması gereken alanlar içersinde olan İznik Gölü’nün korunma statüsünün yükletilmesi şart” dedi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.