FOS-Tİİİ-VAL!

0

Yazı başlığımı yukarıdaki gibi attım ama önce biraz “KÜLTÜR”den bahsetmek isterim.

Bir toplumda süregelen GELENEK, YAŞAYIŞ, DÜŞÜNCE, DUYGU, DİL ve SANAT unsurlarının tümüne birden KÜLTÜR denir.

Daha geniş anlamda “KÜLTÜR” hayatta gerekli bilgileri edinerek, düşünme, eleştirme yeteneklerini geliştirme hali demektir.

KÜLTÜR bir süreçtir. Belli değerleri içinde barındırır. Yaratma, üretim, yayın ve halkın katılımıyla süreklilik arz eder.
izmir escort
Bugün medyanın gelişmesiyle KÜLTÜR’ü sanayileştiren MEDYA patronları, reklamlar ve yeni bir takım programlarla “KÜTLE KÜLTÜR”ü dediğimiz kaypak, yapay bir kavramı ortaya çıkarmışlardır. Belli normlarda olmayan, gelenek ve göreneklerimizi hiçe sayan, estetik herhangi bir değer taşımayan bu KÜLTÜR, bize zorla şırıngalanmak istenmektedir. Hangi bakımdan ele alınırsa alınsın, toplumu soysuzlaştırmaya ve dejenere olmaya doğru sürüklemektedir.

Bütün bunları yazmamdaki neden şudur; günümüzde İZNİK’te gençler için ne yapabiliyoruz. Onların geleceğe aktarabilecekleri bilgi, kültür birikimlerini sağlamalarında ne denli yardımcı olabiliyoruz.

Gelelim yazı başlığımız olan FOS-Tİİİ-VAL konusuna.

İZNİK ÇİNİ ve SANAT Festivali diye yaptığımız etkinliğin ne ÇİNİ tarafı nede SANAT tarafı var. Üstelik ULUSLARARASI denmesi başlı başına KOMİK bir durum. Bir FESTİVALİN ULUSLARARASI olması için birden fazla etkinliğin içinde yer alması gerekir.

SEMİNER-SEMPOZYUM-SÖYLEŞİLER-KİŞİSEL SERGİLER gibi ayakları olmalı.

TANITIM derseniz koskoca bir “SIFIR” Yani bu FESTİVAL dediğiniz etkinliğin afişli-broşürlü vede Sosyal Medya tanıtımlarının hiç yapılmadığı ortada. İstediğiniz kadar festival yapın ama lütfen konu başlığını değiştirin. ÇİNİ’yi de kaldırın…

1973’lü yıllardan beri İZNİK’e sürekli gelip giden vede 2003 yılından beri bu kentte yerleşik olarak yaşayan bir yurtaş olarak, ATA MİRASI ÇİNİMİZİN İZNİK’in Ekonomik olarak büyük bir katmadeğer katacağını düşünüyorum.

Fakat maalesef ÇİNİ de olduğu gibi bu kentte hiçbir konuda geleceğe dönük planlama ve projeler geliştirilemediği için bugün bu durumdadır.

Artık KLİŞE söylemle “BEŞ KÜLTÜR, DÖRT MEDENİYET” sözü havada kalmış bir kavramdır. Bu KENT bu kadar KÜLTÜR ve MEDENİYETE yakışır YÖNETİCİLER bekliyor.

Leave A Reply

Your email address will not be published.