EŞREFOĞLU RUMİ VEFATININ 550.YILINDA İZNİK’TE ANILDI

0

İznikli Gönül Adamı Eşrefzade Abdullah Rumi Hazretleri beşinci kez İznik’te ki kabri başında  anıldı.

Ayasofya Camii İmam Hatibi Mahmut Şahin’in sunumu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda ilk olarak Eşrefzade Cami İmam Hatibi Recep Topçuoğlu ve Halit Temiz Camii İmam Hatibi İsmail Demircan tarafından Sala okunurken ardından Yakup Çelebi Camii İmam Hatibi Bekir Yılmaz tarafından Kuran-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi.

Eşrefzade Abdullah Rumi Hazretleri’nin 550. ölüm yıl dönümü münasebeti ile bu yıl beşincisi düzenlenen anma ve anlama programı İznik Kaymakamlığı, İznik Belediyesi ve İlçe Müftülüğü tarafından organize edildi.

Programa İznik Belediye Başkan Vekili Zeliha Peşte, İlçe Müftüsü Üzeyir Yavaş, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mustafa Kara, Bursa Numaniye Dergahı’nın banilerinden ve Eşrefoğlu Rumi’nin ondördüncü kuşaktan torunu Safiyüddin Erhan, AK Parti İlçe Başkanı Halil İbrahim Gökbulut, MHP İlçe Başkanı Hüseyin Çetin,belediye meclis üyeler, ve belediye başkan yardımcıları, Gaziler,Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda misafir katıldı.

İznik Belediye Başkan Vekili Zeliha Peşte gerçekleştirdiği konuşmasında “Öncelikle Belediye Başkanımız adına hepinize saygı ve sevgiyle selamlıyorum.Arzu ediyoruz ki dünya da güzellikler ve iyilikler daim olsun. Rabbimizden bunu niyaz ediyoruz” dedi. Peşte sözlerinde Eşrefzade Abdullah Rumi Hazretleri’nin Aşk üzerine yazmış olduğu dörtlüğünden de örnek verirken, Şiirlerin bugünün insanlarından çok nadirinin anlayabileceği tariflerle yazılmış şiirler olduğunu dile getirdi.

İlçe Müftüsü Üzeyir Yavaş’ta gerçekleştirdiği konuşmasında “İlçemizin Medarı İftiharı, Tasavvuf Dünyası’nın sayılı yıldızlarından olan Eşrefzade Abdullah Rumi’yi Anma ve Anlama programına hepiniz hoş geldiniz. Her bakımdan huzur ve sükunumuz için İlçemizin manevi mimarlarının bıraktıkları ilim, irfan ve mesajlarına kulak vermemiz ve yerine getirmemiz son derece önemlidir” dedi.

Eşrefoğlu Rumi’nin ondördüncü kuşaktan torunu Safiyüddin Erhan da konuşmasında Eşrefzade Abdullah Rumi’nin hayatından örnek ve kesitler anlattı.

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Kara “Anmak ve Anlamak etkinliğini gerçekleştiriyoruz. Mühim olan anlamak tabi ki. Özümsemek, içselleştirebilmek açıkçası. Büyükleri anlamak zorundayız. Çünkü onlar bizim gönül dünyamızın örgüsünün usullerini gösteriyorlar. Bu bir gönül dantelidir. Bunun şifreleri onlardadır. Anlamak işte o şifrelerle tanışmak demektir. Tabi ki bu basit ve sıradan bir iş değildir. Emek ister, gayret ister, alın teri ister. Bunları ortaya koyabilirsek, gönül adamları bunları bize verirler” dedi.

Program sonunda da İznik Belediyesi tarafından günün anlam ve önemine binaen hazırlanan köfteli çorba katılanlara ikram edildi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.