Defineciler Sarı Saltuk Türbesini kazdılar

0

İznik’te 600 yıllık bir tarihe sahip olan Sarı Saltuk Türbesi definecilerin saldırısına uğradı.

İznik Mezarlığı karşısında bir zeytin tarlasının içerisinde yer alan 600 yıllık tarihi Sarı Saltuk Türbesi’nde kimliği belirsiz kişi yada kişilerce kaçak kazı yapıldı.

Defineciler türbenin içerisindeki beton zemini kırarak, 1 metre derinliğinde çukur kazdılar. Mezarlıkta bulunan vatandaşların ihbarı üzerine türbeye gelen polis ekipleri, kaçan kişilerin peşine düşerken, Müze Müdürlüğü’nden gelen sanat tarihçisi ve arkeologlardan oluşan ekip, kazı bölgesinde inceleme yaptı.

SARI SALTUK TÜRBESİ

Sarı Saltuk, Anadolu’dan Balkanlara kadar uzanan zaferler sırasında başarıları görülen ve çeşitli rivayetlere konu olmuş bir Türk kahramanıdır. Onun hakkında çeşitli kaynaklar bulunmakla beraber en önemli kaynak kendi adını alan Saltukname’dir. Saltukname, Osmanlı Şehzadesi Cem Sultan tarafından Ebu’l Hayr-ı Rumi’ye  yazdırılır. Saltukname’ye göre Sarı Saltuk 99 yaşında hayatını kaybeder. Onu kılıçla öldüremeyen düşmanları önce zehirlerler daha sonra da hançerleyerek şehit ederler. Kahraman ve evliya kişiliği ile bilinen Sarı Saltuk, birçok gayrimüslimin Müslüman olmasını vesile olur. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de Sarı Saltuk’a yer verilmiştir. Sarı Saltuk, riveyate göre, Sultan Bayezıd’ın rü­yasına girer, kendisinden şanına layık bir türbe yaptırmasını ister. İstediği bu türbe yapılır. – İznik

Leave A Reply

Your email address will not be published.