DSİ İLE GEMLİK GÜBRE ARASINDA YENİ PROTOKOL

0

Son yıllarda yaşanan küresel sıcaklık, kuraklık ve tarımsal sulamanın da artması ile İznik Gölü’nde yaşanan su seviyesindeki azalma sonrasında yeniden gündeme gelen Orhangazi’deki pompadan Gemlik Sanayi Bölgesi’ndeki Gemlik Gübre kuruluşuna giden yıllık su tüketimi ile ilgili DSİ ile Gemlik Gübre Fabrikası arasında yeni bir protokol imzalanıyor. İmzalanacak olan protokol ile hem hat yenilenecek hem de yıllık tüketim miktarı sabitlenecek. Protokol gereği, şayet kuraklık yaşandığında ise DSİ’nin Gemlik Gübre’ye giden suyun o dönem için kesilmesi de gündemde.

 

İznik Gölü’nde son 20 yılın en büyük çekilmesinin yaşanmasından sonra yeniden gündeme gelen Orhangazi İznik Gölü sahilindeki pompa istasyonundan Gemlik Gübre Fabrikası’na giden su konusu ile ilgili DSİ ile Gemlik Gübre arasında yeni bir protokol imzalanıyor.

 

1985 yılındaki protokol geçersiz

Gemlik Gübre Fabrikası’nın kamu kuruluşu olduğu dönemde DSİ ile o dönemki ismi Azot Sanayi olan fabrika arasında 1985 yılında imzalanan ve yıllık 18 milyon metreküp su kullanma hakkının verildiği eski protokol, imzalanacak yeni protokol ile birlikte devre dışı kalacak.

 

Yeni Protokolde mutabakata varıldı

 

İznik Gölü’nde su seviyesinin aşırı düşmesinden dolayı kamuoyunun sürekli gündeminde olan Gemlik Gübre Fabrikası’nın İznik Gölü’nden su çekmesi ile ilgili olarak DSİ ile Gemlik Gübre fabrikası yeniden bir araya gelerek yeni bir protokol üzerinde mutabakata vardı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun yaklaşık 2 aydır İznik Gölü’ndeki çekilme ve kirliliğin nedenlerini araştırmaya başlamasından sonra DSİ ile Gemlik Gübre arasında başlayan görüşmeler yeni bir protokol metni ile imza altına alınacak.

 

Protokolde neler var?

 

Orhangazi Belediyesi’nin Şubat ayı meclisinde yeniden gündeme gelen konu ile ilgili olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık Komisyonu’nda yer alan Ak Partili Selami Ekeman yeni protokol ile ilgili bilgiler verdi. Buna göre, daha önce 18 milyon m3 su kullanma hakkı olan Gemlik Gübre’nin bu kullanım hakkı yıllık 10 milyon m3 ile sınırlandırılacak. Yeni protokole göre Gemlik Gübre tüm maliyetlerini karşılamak koşulu ile Orhangazi’de İznik Gölü sahilinden başlayıp Gemlik’teki fabrikaya kadar uzanan su hattını yenileyecek. Hattın yenilenme talebi ise hat üzerine başka kuruluşların da su çekimi yapmak için düzenek kurmasından kaynaklanıyor.

 

İlk kez debimetre konulacak

 

DSİ ile Gemlik Gübre arasında yapılacak olan protokol ile birlikte İznik Gölü’nden Gemlik Gübre’ye kadar uzanan hat üzerine kullanılan su miktarını ölçecek debimetre konacak. Debimetrenin ölçümleri ise Devlet Su İşleri tarafından yapılacak.

 

Göl suyu tehdit altındaysa su kullanımı durdurulacak

 

Yeni protokole göre bölgede yaşanacak kuraklık ve yağışların az olduğu yıllarda İznik Gölü’ndeki su seviyesi tehdit edici boyutlara ulaştığında DSİ’nin Gemlik Gübre’ye giden su hattını kapatma yetkisi olacak. Bu kapatma karşılığında ise herhangi bir tazminat söz konusu olmayacak. Su hattının kesilmesi ise dönemsel olarak yapılacak.

 

Ücretlendirme titizlikle yapılacak, eski borçlar kapatılacak

 

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanı’na imzaya giden DSİ ile Gemlik Gübre arasındaki protokol gereği Gemlik Gübre’nin İznik Gölü’nden kullanacağı su tarımsal sulama için çiftçi için belirlenen fiyatın iki katı fiyatla ücretlendirilecek. İşletmeye su faturası ise yılda iki kez gönderilecek. Ocak ve Temmuz aylarında 6’şar aylık olarak belirlenecek olan su faturası Gemlik Gübre’den tahsil edilecek. Diğer yandan protokol gereği 1985 yılında yapılan ve işlerliği ortadan kalkan protokol gereği Gemlik Gübre’nin ödemesi gereken su faturaları ile ilgili borç da DSİ’ye ödenecek.

 

Protokol Büyükşehir Meclisine de sunulacak

 

Öte yandan Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun yaklaşık 2 aydır sürdürdüğü çalışmalar neticesinde elde edilen bilgiler ve DSİ ile Gemlik Gübre arasında imzalanacak olan protokol bugün yapılacak olan Büyükşehir Belediyesi Şubat Ayı Meclisine de sunulacak. Protokol Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın imzasından sonra yürürlüğe girecek.

Leave A Reply

Your email address will not be published.