DON KİŞOT’LAR

0

Hani çok ciddi konularda, bazı kişilerin o ciddiyet ile bağdaşmayan söz ve davranışlarını gördüğümüzde saçmaladı, pot kırdı, dağıttı, raydan çıktı gibi ifadeler kullanırız. Bunların diğer bir anlatımı da Don Kişot’luk tur. Bu eylemler çoğalınca da “Çivisi çıktı Dünyanın” deriz. Hani römorku traktöre bağlayan çivi var ya hah işte o çivi, traktör bağlantısından çıkınca nereye gider belli olmaz. Ama sonuç vahimdir.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için şimdi Türkiye’de durum böyle. Meğer Türkiye’de ne kadar çok Don Kişot varmış da Türkiye’nin haberi yokmuş.

İznik’in seçim tarihinde de böyle Don Kişotları gördük, yaşadık. 1973 yerel seçimlerinde bir Hüseyin amca vardı, Hüseyin Sivas. Oğlu Kenan abi çok iyi bir insandı. İyi bir dosttu. Diğer oğlu Deniz Subayı idi. Değerli bir komutandı. Kızları falan hepsini tanırım, iyi insanlardı.

Hüseyin amca İznik Belediyesi Bağımsız Başkan Adayı oldu. Biraz hafiften hareketleri vardı. “Hep akıllılar seçildi de ne oldu, bu seferde beni seçin, daha iyi idare ederim” derdi. O zamanlar epey espri konusu olmuştu.

1977 yerel seçimlerinde Yeni Mahalle’den Cemil Ercan bağımsız aday olmuştu. Cemil Bey çok şık giyinirdi, lacivert takım elbise, bordo kravat, mendil, renkli tel gözlükler, boy 1.80, vücut atletik, ince, narin, saçlar taralı. Tam bir ihtiyar delikanlı. Mal Müdürlüğü’nden emekli. Hollywood yıldızı gibi.

Kumcu İsmail (Sinemacı), Emniyet Amiri Yurdakul, Terzi Ünal, Pele Mehmet daha birçok gırgıriye takımı (hepsi rahmetli oldular) Cemil Ercan’ı seçimlere hazırlarlardı. Belediye önünde halka hitap edeceğinin antrenmanlarını, Çakırca yolunda bağlara götürüp dut ağacına kürsü diye çıkarırlar, asmalarda insan olur onlara nutuk attırırlardı.

Bu çalışmalar karşılığını vermiş Cemil Ercan aday olup Belediye önünde nutuk bile atmıştı.

Sonra seçim günü geldi. Cemil Bey eşini koluna takıp çok kibar davranışlarla sandığa gidip oylarını vermişlerdi.

Ne olmuştu biliyor musunuz? Oy kullandıkları sandıktan Cemil Bey’e bir oy çıkmıştı. Cemil Bey bu durumu eşine sormuş, eşi de tabii sana oy verdim değince, Cemil Bey bende kendime oy verdi ama sandıktan bir oy çıkmış, acaba ben mi kendime oy vermedim diye derin düşüncelere dalmış.

Şu son yirmi yılda yapılan genel seçimlerde de daha önce ki dönemlerde de İlçemizden Milletvekili aday adayları çıkmıştı. Bu arkadaşların bir kısmı çok ciddi şekilde aday adayı olmuştu. Bazıları da boy göstermek, iş kapmak veya nüfus sağlamak için aday olmuşlardı. Hiçbiri değerlendirmeye giremediler.

Zaten tek adamlı rejimde seçilmenin, Milletvekili olmanın da pek anlamı yok. Parlamenter sisteme geçilmedikçe seçilenler emir kulu olmaktan başka bir işe yaramazlar.

Milletten aldığın yetkiyi kullanamıyorsan seçilmiş olman ne işe yarar? Adın Vekil boy olur. Bugünün ortamında ona Don Kişot’da desek olur. Tabii yanında şanso pansolar da olacak.

Birde düşmanlar, yani yel değirmenleri.

Hoşça kalın

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.