Dereler İznik Gölüne Bağlanacak

DSİ’DEN İZNİK GÖLÜ İLE İLGİLİ SEVİNDİRİCİ HAMLE

0

İznik Gölü Koruma Birliği olağan meclis toplantısını bu ay İznik Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirdi. Toplantıda İznik Gölü ile ilgili sevindirici bir gelişme yaşandı. Gemiç ve Gürle hattından su ve dere yataklarının İznik Gölünü beslemesi ile ilgili çalışmanın başladığı belirtildi.,

İznik Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen kasım ayı olağan toplantısı Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın Başkanlığında İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’nın katılımıyla gerçekleşti. Gündem maddelerine geçilmeden önce meclis toplantısı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 100. Yılı dolayısıyla tüm şehitlerimiz anısına 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Tek gündem maddesi ile toplanan İznik Gölü Koruma Birliği olağan meclis toplantısı DSİ ile yapılan görüşmelerin sunumuyla devam etti. İznik Belediyesi Çevre Mühendisi Aslıhan Teke tarafından gerçekleştirilen sunumda İznik Gölü’nün son durumu, yapılacak çalışma, önlem ve kampanyalar birlik üyeleriyle paylaşıldı.

Toplantıda Devlet Su İşleri tarafından İznik Gölü ile ilgili başlatılan çalışma tüm katılımcıları mutlu etti. DSİ’nin geçtiğimiz günlerde İznik Gölü ile ilgili bir etüt çalışması için ihaleye çıktığı, bu çalışmada göl çevresinde bulunan dereler ile Gemiç ve Gürle hattındaki su ve dere yataklarının İznik Gölünü beslemesi ile ilgili bir proje başlatıldığı belirtildi. İhale aşamasının ardından Projenin iki yıla kadar başlamasının öngörüldüğü ifade edildi. İznik Gölünün Batimetri haritasının son olarak 1997 yılında çıkartıldığı ve bu verilerin şuanda gerçeği yansıtmadığı en kısa sürede DSİ tarafından Batimetri haritasının yeniden çıkartılacağı belirtildi.

İznik Gölünden su çeken Gübre Fabrikası ile ilgili de bilgi veren Birlik Başkanı Bekir Aydın “bu fabrika geçtiğimiz seneye kadar gölden kullandığı suyun bedelini bile hiç ödememiş bizlerin girişimleri ile su çeken pompalara sayaç takıldı ve ilk kez para tahsisi yapıldı” dedi. Aydın “ göl çevresinde kaçak yapılaşma ile ilgili büyük sıkıntı yaşıyoruz, bu durum sadece belediyelere bırakılmamalı. Bizim bütçe ve müdahale konusunda ciddi sıkıntılarımız var Çevre ve Şehircilik bakanlığı bu konuda bize yardımcı olmalı” dedi.

Toplantıya katılan Çevre ve Şehircilik bakanlığı temsilcileri ise İznik Gölü Kıyı Kenar Çizgisi çalışmalarının tamamlandığını bu çalışmaların ardından ise dron ile göldeki kaçak yapıların tespit edileceğini söylediler.

İznik Gölü Koruma Birliği Kasım Ayı Olağan Meclis toplantısı Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın ve İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’nın kapanış konuşmalarıyla sona erdi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.